Hlavní obsah

Hokejový svaz bude mít nového šéfa 21. června

PRAHA

Volební konference Českého svazu ledního hokeje, která vybere i nástupce současného předsedy Vratislava Kulhánka, se uskuteční v sobotu 21. června v Praze. Termín schválil na svém dnešním pravidelném jednání výkonný výbor ČSLH. Další velkou událostí letošního roku budou čtyřdenní oslavy sta let českého hokeje, jež se uskuteční uskuteční na konci srpna.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Vratislav Kulhánek (vpravo) a Zbyněk Kusý

Článek

Výkonný výbor se v pondělí v Praze zabýval přípravou konference. Vedle data samotné volby byl schválen i termín uzávěrky přihlášek kandidátů na předsedu svazu, předsedy dozorčí rady a předsedy arbitrážní komise do 10. června. "V principu bylo schváleno, že pokud konference nebude chtít jinak, tak bude volen předseda svazu tajnou volbou," řekl ČTK generální sekretář svazu Martin Urban.

Volební klíč bude stejný jako na minulé volební konferenci, která se konala v pražském hotelu Corinthia Towers 26. června 2004. "Hlasy rozhodující mají předseda, čtyři místopředsedové, předseda dozorčí rady a potom po 14 jednotlivé úrovně hokeje. To znamená extraliga, první liga, druhá liga a krajské svazy. Dohromady se jedná o 62 delegátů s hlasem," vypočítal Urban.

Kulhánek, který nahradil před čtyřmi roky Karla Guta, se rozhodl o pokračování neucházet. Asociace profesionálních klubů ledního hokeje, která řídí extraligu, se chystá podporovat svého zástupce a na lednovém zasedání vybrala čtyři kandidáty. Jedná se o generální manažery klubů Petra Břízu ze Sparty, Zbyňka Kusého z Pardubic, Františka Černíka z Vítkovic a prezidenta Plzně Tomáše Krále, z kterých by měli zástupci extraligových klubů vybrat, koho podpoří.

Určeno datum konání Zlaté hokejky

Na pondělním jednání výkonného výboru svazu byl také potvrzen termín konání slavnostního vyhlášení Zlaté hokejky na 23. srpna. O týden později se uskuteční oslavy výročí sta let hokeje. "Plánujeme věci, které ještě nejsou potvrzené. Měly by se uskutečnit v důstojném prostředí v Praze v nějaké historické budově. Jejich součástí bude i exhibiční utkání osobností výběru českých a slovenských hráčů proti zbytku světa," prozradil Urban s tím, že o detailech se stále jedná.

Nevyřešené zůstává ještě maximálně do neděle místo konání termínu turnaje Česká Pojišťovna Cup, který se odehraje od 17. do 20. dubna. Jako možné dějiště opět figuruje Liberec, ačkoliv ještě na konci ledna se hovořilo o tom, že v severočeském městě se po dvou ročnících už další konat nebude. Ze hry naopak vypadly České Budějovice, o nichž se uvažovalo jako o novém možném místě konání.

"Rozhodující slovo má Česká pojišťovna, která chce Liberec. Musíme to rozhodnout do neděle, kdy je jednání Euro Hockey Tour ve Stockholmu. Jisté je, že to bude buď Liberec, nebo Praha," uvedl Urban.

Nástupce Hořavy bude znám 14. března

Výkonný výbor se zabýval i mládežnickými a juniorskými reprezentacemi. Svou hodnotící zprávu k mistrovství světa hráčů do dvaceti let z přelomu kalendářního roku přednesl trenér Miloslav Hořava, který skončil s českým týmem pátý. "Nebylo to hodnoceno ani jako úspěch, ani jako neúspěch. Spíš umístění mužstva trenér pojmenoval jako obraz současného rozložení sil," řekl Urban.

Hořavovi a jeho asistentům Radimu Rulíkovi a Ondřeji Weissmannovi skončila smlouva a šéf reprezentačního úseku Vladimír Růžička navrhne jména kandidátů na post hlavního trenéra na příštím jednání výkonného výboru 14. března. Na posledním turnaji sezóny, který hraje dvacítka tento týden v tuzemsku, vedou tým dočasně Zdeněk Čech a Mikuláš Antoník.

Novinkou jsou hráčské smlouvy u mládežnických reprezentací, které výkonný výbor schválil. "Od příští sezóny bude povinnost mít uzavřenou hráčskou smlouvu do osmnácti let s Českým svazem ledního hokeje, která bude upravovat práva a povinnosti obou stran," připojil Urban. Osmnáctka bude mít v závěrečné přípravě na dubnové mistrovství světa divize I soustředění v Kravařích a potom bude v Polsku bojovat o návrat mezi elitu. "Všichni máme zájem, aby se hned v prvním roce dostala zpět," dodal Urban.

Výbor schválil příspěvek pro Otevřela

Český svaz se také dočkal ocenění za přijetí sledge hokeje pod svá křídla a získal cenu Mosty. "Vyhlášení se uskuteční za účasti první dámy České republiky Livie Klausové v Chrudimi. Cena nám byla udělena za podíl na tom, že handicapované bereme mezi sebe do normálního života. Český svaz přijal handicapované sportovce za své řádné členy před rokem," doplnil Urban.

Výkonný výbor také schválil příspěvek z nadačního fondu bývalému hokejistovi Jaroslavu Otevřelovi na speciálně upravený automobil. "Jedná se o částku 90 tisíc korun. Jak všichni vědí, Jaroslav Otevřel v roce 1996 při zápasu finské ligy utrpěl zranění krčního obratle a je od krku dolů ochrnutý," dodal Urban.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko