Hlavní obsah

Helminen završil povedenou rozlučku asistencí v poslední chvíli

Lepší rozlučku s kariérou ve finské hokejové reprezentaci si třiačtyřicetiletý útočník Raimo Helminen ani nemohl představit. Od kanadského kouče Douga Sheddena dostal příležitost udělat symbolickou tečku za bohatou dráhou v národním týmu v rodném Tampere, kde vylepšil svůj světový rekord na 331. reprezentačních startů. Navíc čtyři sekundy před koncem asistoval u gólu Tuomase Pihlmana, který završil výhru nad Českou republikou na 6:1.

Článek

"Kluci odvedli skvělou práci, aby udělali Helminenův večer ještě mimořádnější a vyprovodili ho do hokejového důchodu," citovala agentura AP Sheddena. Ten zařadil Helminena do výběru pro LG Hockey Games až dodatečně s tím, že si po pětileté pauze v národním týmu zahraje jen duel v Tampere. K víkendovým zápasům do Stockholmu už s týmem nepocestuje.

Helminen si po utkání vychutnával aplaus téměř osmi tisíc fanoušků, tleskal mu také Timo Jutila, kapitán týmu mistrů světa z roku 1995, či současný manažer Finska Jari Kurri. Potom Helminenův další bývalý spoluhráč Jyrki Lumme usadil oslavence večera do houpacího křesla.

"Je krásné přispět k takovému výsledku. Kluci hráli opravdu dobře. Doufal jsem, že jim nějak nenaruším jejich zažité herní schéma, ale hráli jsme dobře. To, že končím na domácím ledě, pro mě znamená hodně," prohlásil Helminen, který po zápase dostal od prvního místopředsedy Českého svazu ledního hokeje Zbyňka Kusého český dres se čtrnáctkou a jmenovkou.

Svou bilanci v národním týmu rozšířil na 207 bodů za 52 branek a 155 asistencí. Jako jediný hokejista v historii startoval na šesti olympijských hrách a zahrál si také na jedenácti světových šampionátech včetně toho zlatého ve Stockholmu v roce 1995. Svou bohatou kariéru se údajně chystá v dresu Ilvesu Tampere oficiálně uzavřít po této sezóně.

Reklama

Související témata:
  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice