Hlavní obsah

Rusko porazilo ve Stockholmu Finsko a je blízko k výhře v EHT

Robert TesařČTK

Hokejisté Ruska porazili v prvním sobotním zápase na Švédských hrách Finsko 5:0 a přiblížili se celkovému prvenství v seriálu Euro Hockey Tour. Před koncem třetího dílu mají v čele průběžného pořadí desetibodový náskok právě před druhým Finskem. Celkový triumf si mohou teoreticky zajistit již v neděli ve Stockholmu, kdy se utkají s českou reprezentací.

Článek

Zápas byl soubojem průběžně nejlepších týmů Tour a v jeho začátku měla více ze hry sborná. Již v první minutě mohl otevřít skóre Nikolišin, v první přesilové hře nestihl trefit odkrytou branku Sušinskij. Finové však rychle se soupeřem srovnali krok a postupně získávali i převahu. Na jejich aktivní pohyb ruští hráči často reagovali jen fauly a výsledkem byla série početních výhod.

Od 10. minuty bylo postupně vyloučeno pět Rusů. Obranné čtveřice však proti Finům bránily mnohem lépe než Češi ve čtvrtek v Tampere, a když už se dostali Seveřané do šance, čekal je připravený gólman Varlamov. Bývalého juniorského reprezentanta, který nastoupil ke svému prvnímu celému duelu za seniorský národní tým, nedokázali Finové překonat ani při 51 vteřin dlouhé hře pěti proti třem.

Když finský tým nevyužil další dvojnásobnou přesilovou hru na začátku druhé třetiny, přišel trest. Kuljominova střela od modré ve 24. minutě prošla za Niemiho záda a Rusko vedlo. Vyrovnat mohli opět v přesilovce Väänänen a Hyvönen, ale Varlamov byl pozorný. Jeho protějšek naopak inkasoval podruhé, když jej v početní výhodě překonal kapitán Sušinskij, k němuž se odrazila zblokovaná střela jeho spoluhráče. Štěstí se na ruskou stranu přiklonilo i ve 40. minutě, kdy Kallio trefil jen tyč.

O výhře Ruska pak prakticky rozhodl o dvě minuty později Saprykin, který stál na konci přesné přesilovkové kombinace a zakončil do prázdné branky. Finové se přesto nevzdali a již od 50. minuty několikrát zkoušeli hrát power play podpořenou početní výhodou. Místo snížení však opět inkasovali. Nikulin se trefil dokonce při hře tří proti šesti. Definitivu dal výsledku následně Sušinskij, jenž se prosadil opět v oslabení. To už ale Niemi opět chytal.

Ve druhém sobotním utkání se v Globe Areně představí od 15:30 čeští a švédští hokejisté.

Rusko - Finsko 5:0 (0:0, 2:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 24. Kuljomin (Ščastlivyj), 34. Sušinskij (Ščastlivyj), 42. Saprykin (Kornějev, Platonov), 55. I. Nikulin, 57. Sušinskij (Kurjanov). Rozhodčí: T. Andersson - Jönsson, Ulriksson (všichni Švéd.). Vyloučení: 13:7, navíc Mozjakin (Rus.) 10 min. Využití: 2:0. V oslabení: 2:0. Diváci: 6732.
Sestavy:
Finsko: Niemi - Luoma, Puistola, Väänänen, Lehtonen, Salmela, Söderholm, Aalto, Saravo - Kallio, Pirnes, Salmelainen - Hyvönen, Santala, Pesonen - Leino, Viitaluoma, Koivisto - Petrell, Hytönen, Laaksonen. Trenér: Doug Shedden.
Rusko: Varlamov - I. Nikulin, Kornějev, Pereťjakin, D. Markov, Jemelin, Kutějkin, Aťjušov, Birjukov - Platonov, Nikolišin, Saprykin - Pěrežogin, Těreščenko, Afanasenkov - Sušinskij, Kurjanov, Mozjakin - Michnov, Ščastlivyj, Kuljomin. Trenér: Vjačeslav Bykov.
Tabulka turnaje:
1.Rusko220009:36
2.Finsko210016:63
3.Švédsko100013:40
4.Česko100011:60
Tabulka EHT:
1.Rusko8700128:921
2.Finsko8310420:2211
3.Česko7201418:317
4.Švédsko7200515:196

Reklama

Související témata: