Hlavní obsah

Před deseti lety vyhráli čeští hokejisté „Turnaj století“

PRAHA

Byla to největší událost v novodobé hokejové historii, poprvé mohli na zimních olympijských hrách startovat i profesionálové z NHL. Zámoří proto bralo turnaj v japonském Naganu velmi vážně a vše podřídilo úspěchu. O jiném vítězi než Kanadě, případně USA, nechtělo ani slyšet. Jenže pak jim vše pokazila hrdinná hrstka chlapíků na bruslích z malé středoevropské země.

Článek

Před turnajem však rozhodně nepatřili Češi k favoritům, čemuž napomáhal i fakt, že národní tým byl z poloviny tvořen hráči mimo NHL včetně veterána Vladimíra Růžičky, nového centra Jaromíra Jágra. Nikdo z elitní šestice hokejových velmocí neměl na soupisce tak málo zámořských posil. Jenže hlavní devizou českého týmu byla soudržnost a obětavá hra, která vedla k úspěchu v úvodním zápase proti Finsku, kdy mužstvo dobře nastartovala nešťastná teč finského obránce do vlastní branky.

Po zápase s Kazachstánem navíc museli do svého repertoáru postupně přidat i disciplinovanost. Proti soupeři, který namísto hokejových dovedností vynikal spíš nevybíravými zákroky, totiž občas nedokázali udržet nervy na uzdě. Důležité bylo ale vítězství a šance bojovat o prvenství ve skupině s Ruskem. Po polovině hrací doby vedli Češi zásluhou Reichla a všechny výpady ruských rychlíků likvidoval Dominik Hašek.

O nešťastném konci zápasu pro české barvy se však rozhodlo ve 44. minutě zápasu. Nejprve Haška přes clonícího Šlégra překonal Valerij Bure a za pouhých deset vteřin se v pádu prosadil Žamnov, nakonec autor vítězné branky. Ve čtvrtfinále nás tak místo přijatelných Bělorusů čekal tým USA, poslední vítěz Světového poháru.

Nejdříve vyřadili USA, pak i Kanadu

Sebevědomí Američané s řadou hvězd se do českého týmu pustili zostra a nad zakřiknutým týmem vedli po první třetině zásluhou Modana. O přestávce měl údajně důrazný proslov kapitán Růžička a mužstvo vyburcoval i na ledě, když v 29. minutě vyrovnal. Necelou minutu poté zasalutoval na oslavu svého prvního gólu Jágr, a do konce druhé části se trefil i Ručinský. Náporu Američanů pak odolávala pevná obrana a vynikající Hašek, jediné co nevydrželo jejich nápor, bylo vybavení olympijských pokojů po frustraci z předčasného vyřazení.

Jestli bylo vyřazení Američanů překvapením, v semifinále připravili Češi sebevědomému zámořskému hokeji dokonalý šok. Čtrnáct vítězů Stanley Cupu, jeden hokejový multimilionář vedle druhého, a nejlepší hráč všech dob Wayne Gretzky, nic z toho nepomohlo Kanadě k očekávanému vítězství. Po brance Šlégra naopak museli vynaložit všechnu energii alespoň na vyrovnání. A jejich naděje na výhru pak při samostatných nájezdech definitivně uhasil Hašek, který před zraky spoluhráčů držících se na střídačce kolem ramen, vychytal všechny střelce s javorovým listem na prsou.

Ve finále čekal na české hráče jediný tým, s kterým v Naganu už prohráli. Rusové navíc ve druhém semifinále rozdrtili Finsko, kdy naplno exceloval autor pěti branek Pavel Bure. V boji o zlato čeští obránci nedopřáli „ruské raketě“ dostatek volného prostoru, a jejich spoluhráči v útoku šli neohroženě za historickým vítězstvím. Jágr po sólu přes celé kluziště ještě v polovině zápasu trefil tyčku, stejně dopadl i Beránek ve 44. minutě. Pět minut poté napřáhl na modré obránce Petr Svoboda a stal se zlatým hrdinou národa.

Výsledky českých hokejistů na ZOH v Naganu 1998:
Skupina C:
Česko - Finsko 3:0 (branky: 30. Patera, 45. Reichel, 49. Růžička), Česko - Kazachstán 8:2 (branky: 33. a 41. Ručinský, 4. Straka, 24. Beránek, 38. Růžička, 50. Patera, 53. M. Procházka, 58. Hamrlík), Česko - Rusko 1:2 (branka: 32. Reichel)
Čtvrtfinále:
Česko - USA 4:1 (branky: 29. Růžička, 30. Jágr, 37. Ručinský, 60. Dopita)
Semifinále:
Česko - Kanada 2:1 po samostatných nájezdech (branky: 50. Šlégr, rozhodující nájezd Reichel)
Finále:
Česko - Rusko 1:0 (branka: 49. Svoboda)
Sestava českého týmu:
Brankáři: Dominik Hašek, Roman Čechmánek, Milan Hnilička
Obránci: Petr Svoboda, Richard Šmehlík, Roman Hamrlík, Jiří Šlégr, Jaroslav Špaček, Libor Procházka, František Kučera.
Útočníci: Jaromír Jágr, Vladimír Růžička, Martin Straka, Jan Čaloun, Robert Reichel, Martin Ručinský, Milan Hejduk, Pavel Patera, Martin Procházka, David Moravec, Jiří Dopita, Josef Beránek, Robert Lang. Trenéři: Ivan Hlinka, Slavomír Lener, Vladimír Martinec.

Reklama