Hlavní obsah

Naganem začala zlaté éra českého hokeje, vzpomínal Šlégr

Tomáš HoráčekSport.cz

Hokejový turnaj století, tak byl v roce 1998 nazván vrchol olympijských her v japonském Naganu. Navzdory předpovědím hokejových odborníků, kteří pasovali jako krále šampionátu jeden ze zámořských celků, došli až na vrchol čeští reprezentanti. „Určitě se na to období velice dobře vzpomíná. Nám se turnaj podařilo vyhrát a přineslo neopakovatelné zážitky,“ řekl v rozhovoru pro Sport.cz obránce Jiří Šlégr.

Článek

Na turnaji v Naganu v roce 1998 startovaly takové hvězdy jako Wayne Gretzky, Martin Brodeur, Brett Hull, či Pavel Bure a vedle nich také Jaromír Jágr a Dominik Hašek. „Každý zápas měl něco do sebe. Se Spojenými státy jsme prohrávali a byli na kolenou, otočili jsme to a vyhráli úplně jednoznačně,“ vzpomněl Šlégr na čtvrtfinálový souboj s USA, který český výběr vyhrál 4:1.

„S Kanadou jsme půl zápasu vedli, pro mne je krásnou vzpomínkou, že jsem ten gól dal já. Nakonec jsme to zlomili v nájezdech. Na to se nezapomíná,“ pokračoval šestatřicetiletý zadák v přemítání o semifinálové bitvě s hvězdným výběrem Javorových listů, kterou dokázali čeští reprezentanti udolat po samostatných nájezdech. „Už to není jen naše hra,“ podotkl tehdy smutně kanadský kouč Mike Crawford.

Hašek čaroval a Reichel vykouzlil slzy

Každý, kdo semifinálovou bitvu sledoval, si jistě vzpomene, jak se svěřenci Ivana Hlinky, Slavomíra Lenera a Vladimíra Martince chytli před začátkem trestných střílení za ramena a sledovali, jak Hašek čaroval mezi třemi tyčemi a Robert Reichel svým angličanem vykouzlil slzy ve tvářích kanadských borců. „Vzniklo to spontánně. Ani nevím, kdo to vymyslel. Prostě jsme se chytli a drželi až do konce,“ pátral po deseti letech litvínovský rodák marně v paměti.

„Jsme ve finále, jsme ve finále,“ zněla z komentátorského stanoviště památná slova Roberta Záruby a Petra Vichnara. Brendan Shanahan nepřekonal při posledním sólu českého mága Dominika Haška, a po výhře 2:1 tak zkřížili Češi ve finále znovu hole s ruskou sbornou, které v základní skupině podlehli 1:2. „Z každé chyby se máte poučit a my věděli, že nesmíme hrát jako předtím. Měli vysoké sebevědomí, ale šli jsme do toho s tím, že musíme dobře bránit a věřili, že nějaký gól dáme,“ připomněl finálovou taktiku, která se vyplnila do posledního puntíku.

Bez štěstí by to nešlo

„Byl to od začátku až do konce zajímavý zápas s parádním gólem Petra Svobody. Všechno to dohromady jsou nádherné vzpomínky. Začala zlatá éra a byl to oprávněně turnaj století,“ zasnil se urostlý bek a jednoznačně odmítl, že by ho na turnaji přepadly vzpomínky na nepovedený Světový pohár v 1996.  „Šli jsme celý turnaj za medailí, kdybychom mysleli na to, že ji nezískáme, nemělo by cenu hrát. Měli jsme i potřebné štěstí,“ dodal.

Po příletu do Čech čekalo na české národní hrdiny velkolepé přivítání a bujaré oslavy, jež nebraly konce. „Když jsme přijeli, byli jsme hodně unavení. Jako lidi slavili v České republice, tak my po cestě, po zápase, v letadle a v Praze,“ připomněl Šlégr cestu z ruzyňského letiště autobusem až na Staroměstské náměstí. „I když jsme byli pod nějakým tím vlivem,“ řekl s úsměvem, „budeme si toho pamatovat hodně, byly to nezapomenutelné zážitky a chvíle.“

VÍTĚZNÁ SESTAVA ČESKÉHO VÝBĚRU
Kde působí "zlatí hoši" po 10 letech?
Brankáři
Dominik HašekNHL - Detroit Red Wings
Milan HniličkaRusko - Ufa
Roman ČechmánekExtraliga - Třinec
Obránci
Richard Šmehlíkskončil s hokejem
Jiří ŠlégrExtraliga - Litvínov
Roman HamrlíkNHL - Montreal Canadiens
Petr Svobodaskončil s hokejem
Jaroslav ŠpačekNHL - Buffalo Sabres
František Kučeraskončil s hokejem
Libor ProcházkaŠvédsko - Leksand
Útočníci
Martin RučinskýNHL - St. Louis Blues
Jaromír JágrNHL - New York Rangers
Robert ReichelExtraliga - Litvínov
Robert LangNHL - Chicago Blackhawks
David MoravecExtraliga - Třinec
Martin StrakaNHL - New York Rangers
Jiří DopitaExtraliga - Znojmo
Josef BeránekExtraliga - Slavia Praha
Milan HejdukNHL - Colorado Avalanche
Pavel PateraExtraliga - Kladno
Martin ProcházkaExtraliga - Kladno
Jan ČalounExtraliga - Ústí nad Labem
Vladimír RůžičkaExtraliga - trenér Slavie Praha
Trenéři
Ivan Hlinka† 2004
Slavomír Lenerod příští sezóny trenér švédského Linköpingu
Vladimír Martinecfunkcionář HC Moeller Pardubice

Reklama