Hlavní obsah

Jiří Fischer bude znovu hrát hokej, pomůže charitě

SAGINAW

Bývalý obránce Detroitu Jiří Fischer si v sobotu po více jak dvou letech znovu zahraje hokej. I když nepůjde o žádný vrcholný zápas NHL, na které byl v minulosti zvyklý. Nastoupí v charitativním utkání, jehož výtěžek půjde na podporu léčby srdečních onemocnění. Fischer na konci listopadu 2005 nedohrál pro náhlý srdeční kolaps zápas NHL s Nashvillem.

Foto: Detroit Red Wings

Jiří Fischer během přípravného kempu Detroitu - archivní foto

Článek

V té chvíli kariéra v NHL pro sedmadvacetiletého hráče skončila, od té doby  absolvoval různá vyšetření srdce a jen v koutku duše doufal, že si aspoň někdy ještě zahraje hokej. "Miluji hokej a každý, kdo jej hrál už od dětství, ví, jak těžké je náhle sport opustit. Najednou nemůžete dělat ani pro radost to, na co jste byli zvyklí," vykládal o náhlé změně života.

Teď se mimořádně těší na to, že zase v plné výstroji vyjede se spoluhráči na led. "Už se nemohu dočkat, bude to vůbec poprvé, co budu moci hrát. Párkrát jsem sice vyjel bruslit na stadión, ale teď půjde konečně o hokej. Dosud jsem stále pečlivě dodržoval přání lékařů, kteří mi doporučovali, abych se ´k hokeji nevrátil," řekl Fischer pro deník The Saginaw News.

Jeho lékař Anthony Colucci není z akce příliš nadšený, ale věří, že jeho pacientovi nic nehrozí. "Řekl jsem mu, že bych byl raději, kdyby si to odpustil. Ale bude pod dohledem mým i dalších lékařů a Jiří ví, že musí hrát na určité úrovni. Nemůže to s námahou přehánět," zní jeho rady pro zápas.

Zápas se uskuteční v sobotu v Saginaw v Michiganu, část výtěžku půjde na Fischerovu nadaci "Healthy Hope" a také na zavedení defibrilátorů do škol a hokejových hal v Michiganu. Další část pak poputuje na konto nadace věnované hokejistovi Mickey Renaudovi z týmu Windsor Spitfires, jenž zemřel na srdeční zástavu minulý týden. "Vidět Jiřího v hokejovém zápase bude velkou podporou pro všechny, které Mickeyho smrt velmi zasáhla," věří prezident Windsoru Craig Goslin.

Reklama