Hlavní obsah

Gólman Pavelec se v AHL učí využívat vysokou postavu

Český hokejový brankář Ondřej Pavelec, který na podzim v dresu Atlanty poprvé okusil NHL, vyrostl v průběhu sezóny v oporu farmářského týmu Chicago Wolves. Zásluhu na tom má i trenér brankářů Wendell Young, který Pavelce učí lépe využívat jeho urostlé postavy.

Článek

Trenéři Chicaga po každém utkání v AHL hodnotí jednotlivé hráče a ocenění jejich individuálních výkonů zdaleka nemusí odrážet výsledky celého týmu. Pavelcovi se sice v prosinci a lednu nevedlo statisticky, když v poslední měsíc minulého roku inkasoval v průměru 3,43 gólu na zápas při úspěšnosti zákroků 88,7 procenta a v lednu se jen o trochu zlepšil, ale trenéři s ním byli spokojeni. "Zápas za zápasem jsem mu dával dobré hodnocení. Bylo to i tím, jak hrál celý tým," uvedl Young pro odborný časopis The Hockey News.

Chicago obraz hry od té doby poněkud změnilo, což ho katapultovalo do čela Západní divize a výrazně se změnila i Pavelcova statistická čísla. Dvacetiletý kladenský rodák ve své premiérové sezóně v zámoří mezi seniory prošel mezi 2. únorem a 9. březnem vynikajícím obdobím, když ze 14 duelů vychytal 11 výher, v průměru inkasoval 1,27 gólu na zápas a úspěšnost zákroků měl 96 procent. "Nezáleží na tom, zda čelí dvaceti nebo čtyřiceti střelám, hraje stále stejně. I to svědčí o jeho charakteru, že hraje dobře v takto odlišných zápasech," ocenil generální manažer Kevin Cheveldayoff.

Má rád větší vytíženost

Pavelcovi sice podobně jako ostatním brankářům vždy více vyhovovaly zápasy, kdy byl pod stálou palbou, ale naučil se lépe vypořádat i s opačným scénářem. "Mám rád, když na mě jde více střel, třeba tak něco mezi třiceti až čtyřiceti. Naopak nemám rád, když tam jen stojím a čekám, kdy nějaká střela přijde. Dobře však vím, že musím chytit každý puk. Je to všechno o koncentraci," uvedl Pavelec, jehož si Atlanta vybrala jako celkově 41. hráče draftu 2005.

Talentovaný gólman se naučil také více využívat téměř 190 centimetrů vysokou postavu. "Snažím se o to, aby si uvědomil, jak velký doopravdy je," přiblížil Young. Pavelec tak odbourává svou tendenci chodit často do rozkleku a více vykrývá střelecký úhel svou postavou. "Děláme na pár věcech také ohledně práce mých ramen, aby mi nepadala dolů," uvedl Pavelec.

V NHL si při záskoku za zraněného Kariho Lehtonena nevedl špatně. Celkem se objevil v sedmi zápasech, průměrně inkasoval 3,11 branky na zápas a úspěšnost zákroků měl 90,5 procenta. "Byl jsem za tu šanci ohromně šťastný, nyní už vím, o čem NHL je," pochvaloval si Pavelec.

Reklama

Související témata: