Hlavní obsah

Česká osmnáctka na MS divize IA vydřela výhru nad Ukrajinou

Čeští hokejisté porazili ve svém třetím vystoupení na mistrovství světa divize IA v polské Toruni 5:2 Ukrajinu a přiblížili se tak postupu do elitní skupiny. O ten se utkají v nedělním duelu s Kazachstánem, který doposud také neztratil ani bod.

Článek

I přes výraznou výhru byl sobotní duel pro český tým náročný; o zisku tří bodů definitivně rozhodl až samém závěru normální hrací doby, kdy se prosadili Tomáš Vincour a Tomáš Kubalík. Největším problémem svěřenců trenéra Marka Sýkory, kteří měli velkou střeleckou převahu, byla častá vyloučení. Včetně vyššího trestu pro Roberta Kousala nasbírali celkem 43 trestných minut.

"Hráli jsme snad osm minut v oslabení tři na pět, což je hodně. Dělala nám problém disciplína. Na druhou stranu rozhodčí byli trochu přísnější," řekl spolupracovníkovi ČTK Sýkora, který přiznal, že Ukrajina dělala jeho svěřencům problémy. "V některých okamžicích jsme dokonce byli soupeřem sami sobě. Snad je to signál, že toto není lehký turnaj. Kdybychom Ukrajinu lehce porazili, ten problém bychom mohli mít v neděli, kdy půjde proti Kazachstánu o všechno," soudil zkušený kouč.

Čeští hráči vstoupili do utkání aktivně a v šesté minutě se dostali do vedení, když Okál tečoval Stříteského střelu za záda brankáře Balabana. V 11. minutě mohl druhý zásah přidat nejproduktivnější hráč turnaje Kubalík, ukrajinský gólman však přečíslení tří na jednoho vyřešil a jeho spoluhráčům se poté podařilo vyrovnat. Brankář Furch měl výrazně méně zákroků než jeho protějšek, v 23. minutě jej krátce po skončení třetí české přesilovky překonal Zadojenko.

Češi definitivně rozhodli až v závěru

Favorizovaní Sýkorovi svěřenci se ale opět dostali do vedení. Nejprve ubránili první ze série dvojnásobných oslabení a Pacovský s Palátem pak získali Česku dvoubrankové vedení. Ukrajinci snížili v přesilové hře. Při hře ve čtyřech dostal Kousal trest na pět minut a do konce utkání za faul na Ševeljeva, následnou přesilovku pět na tři sice soupeř nevyužil, ale klasickou početní výhodu už ano. Furcha opět překonal Zadojenko.

I v třetí třetině byla hlavním problémem českého týmu nedisciplinovanosti a častá vyloučení. V 43. minutě mohl vyrovnat Kvičenko, ale mladý slávistický brankář se štěstím jeho pokus vyrazil. Na druhé straně se mohl podruhé prosadit Okál, ale tentokrát neuspěl, stejně jako Simonov proti Furchovi.

V 50. a 53. minutě mohl přinést uklidnění na české hokejky Kubalík, ale ani on se neprosadil, a tak bylo z utkání drama až do konce. V 58. minutě se ale prosadil Vincour a dvanáct vteřin před koncem dal výsledku definitivní podobu Kubalík.

Česká republika - Ukrajina 5:2 (1:0, 2:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 6. Okál (Stříteský, Kousal), 27. Pacovský (Horák, Hafenrichter), 34. Palát (Vincour, Kubalík), 58. Vincour (Palát), 60. Kubalík (Vincour, Palát) - 23. Zadojenko (Chanin), 38. Zadojenko (Gavrik, Šarapov).
Sestava ČR: Furch - Rutta, Jordán, Stříteský, Kempný, Dóczy, Gudas, Rohan - Vincour, Kubalík, Palát - Stránský, Kovář, Ježek - Pacovský, Horák, Hafenrichter - Stoklasa, Kousal, Okál.
Další výsledky:
Kazachstán - Slovinsko 7:2, Polsko - Litva 3:2.
Tabulka:
1.Česko3300021:39
2.Kazachstán3300018:29
3.Slovinsko310028:103
4.Ukrajina310025:83
5.Polsko310023:163
6.Litva300033:190

Reklama

  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice