Hlavní obsah

Evropský parlament se promění v Mekku světového hokeje

Světový hokej se oslav 100. výročí dočká i v dost nečekaném prostředí. Výstavu věnovanou jubileu Mezinárodní hokejové federace IIHF bude od příštího týdne hostit Evropský parlament. Do Belgie, tedy země, která by se dala označit za hokejového trpaslíka, dorazí velké postavy historie jednoho z nejpopulárnějších sportů, k vidění ale bude i Stanleyův pohár či pohár mistrů světa z roku 2001. Ten v Německu vybojovali Češi.

Článek

Tematicky bude výstava rozdělena do deseti okruhů, z nichž se bude řada významně dotýkat československého hokeje. Na jednom z tematických panelů bude popsána pohnutá historie československých šampionů z roku 1947 a 1949, kteří se stali obětí komunistické zlovůle. Na dalším budou zase k vidění zápasy národního týmu proti Sovětskému svazu po okupaci Československa.

"Nebude chybět ani zmínka o olympijském vítězství v Naganu za účasti hráčů z NHL. Český svaz ledního hokeje laskavě propůjčil organizátorům výstavy na dobu tří dnů pohár mistrů světa z roku 2001," sdělil dnes ČTK mluvčí lidovecké frakce v EP Marek Hannibal.

Jen málokdy přitom bývá k vidění tak vysoká koncentrace hokejových hvězd jako na výstavě v Evropském parlamentu. Pozvání přijali Vjačeslav Fetisov, bývalý legendární hokejista a současný ruský ministr sportu, Jari Kurri, pětinásobný vítěz Stanleyova poháru, Arturs Irbe, slavný hokejový brankář, či český hokejista Jan Gusta Havel, který odehrál slavné zápasy proti Sovětskému svazu v roce 1969.

"Pan Havel nám dokonce zapůjčí i svůj dres z té doby, na kterém je komunistická hvězda přelepena černou páskou na protest proti sovětské okupaci," řekl český europoslanec Oldřich Vlasák, který je jedním z organizátorů výstavy. Na výstavu se chystá i jeho slovenský kolega a rovněž slavný hokejista Peter Šťastný.

Vedle slavných hokejových postav bude k největším tahákům patřit slavný Stanleyův pohár. Vůbec poprvé bude představen v Belgii, a to na 24 hodin. Na výstavě se podílí i Belgická hokejová federace, která si od výstavy slibuje impulz k popularizaci sportu v zemi. "Belgie je jedním ze zakládajících členů Mezinárodní hokejové federace, která byla založena právě před sto lety," dodal Hannibal.

Reklama