Hlavní obsah

Finsko otočilo zápas se Švédy a vyhrálo 3:2 v prodloužení

LIBEREC

Hokejisté Finska porazili na turnaji Česká pojišťovna Cup v severském derby Švédsko 3:2 v prodloužení a udělali velký krok k celkové druhé příčce v sérii Euro Hockey Tour. Rozhodující branku vstřelil v čase 62:09 Esa Pirnes.

Článek

Finy by o druhou příčku v celém seriálu mohl nyní připravit pouze tříbodový zisk českého týmu nad suverénem série Ruskem, tedy výhra v základní hrací době. Pokud svěřenci kouče Aloise Hadamczika vyhrají jakýmkoliv způsobem, tedy i v nastavení, s jistotou zvítězí v probíhajícím turnaji. Duel Česko - Rusko začne v 16:00.

Finové hrající o druhou příčku v celém seriálu byli v úvodní třetině herně aktivnějším týmem, svou mírnou převahu však nedokázali vyjádřit střelecky. V největší šanci byl v šesté minutě zadák Jokela, ale nedokázal zblízka prostřelit Ersberga, s nadějnou dorážkou neuspěl ani Immonen a krátce po něm si na švédském brankáři vylámal zuby i Hahl, jehož svižnou ránu dokázal Ersberg na poslední chvíli vyrazit.

Švédové byli ve druhé části aktivnější

Ve druhé části převzali aktivitu naopak reprezentanti Tre Kronor, ale skóre zůstalo i po ní vyrovnané, přestože padly dva góly. Nejprve zahrozil dorážkou Holmqvist, po té si Švédsko vynutilo přesilovku, ale vteřinu před jejím skončením posunul úmyslně branku Lindström a sotva dosedl na trestnou lavici za zdržování, vrátil ho zpět do hry za pouhé čtyři vteřiny přesnou ranou Pyörälä.

Zvýšit náskok výběru Suomi mohl Mäenpää ve 30. minutě, ale jeho bomba od modré čáry skončila pouze na tyči Ersbergovy branky. Vzápětí se na druhé straně dostal sám před brankáře Sundh, ale Vehanen se překvapit nenechal. Švédové se odměny za narůstající tlak přesto dočkali. Ve 34. minutě napřáhl přímo uprostřed kruhu pro vhazování Hörnqvist a trefil přesně horní růžek Vehanenovy branky. Otočit vývoj skóre mohl ještě do přestávky Videll, po objetí branky však Vehanena nepřelstil.

Švédsko však pokračovalo v náporu i ve třetím dějství a v 50. minutě ho při hře čtyři na čtyři mohl k první výhře na turnaji posunout útočník Wallin, když z úhlu dorážel do prázdné branky, ale Vehanen stihl máchnout lapačkou a puk zastavil ještě před brankovou čárou. V 54. minutě se ale vřítil do útočného pásma Ekman a střelou po ledě hrdinu předchozího okamžiku zaskočil.

Finové vrhli všechny síly do útoku

Finové se s prohrou nechtěli jen tak smířit, vrhli všechny síly do útoku, ale do větších šancí se nedostávali. Minutu a čtvrt před vypršením základní hrací doby si finská lavička vyžádala oddechový čas, krátce poté zamířil Vehanen na střídačku a risk s šestým hráčem v poli přinesl již v čase 59:19 své ovoce, neboť Pesonen dokázal dostat puk za Ersbergova záda, což potvrdil i výrok sudích po konzultaci s videorozhodčím.

V následném prodloužení dokonali Finové obrat, když zisk cenného druhého bodu zajistil na začátku 63. minuty Pirnes trefou do odkryté branky po parádní Salmelově přihrávce těsně před Ersbergovo brankoviště.

Finsko - Švédsko 3:2 v prodl. (0:0, 1:1, 1:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 24. Pyörälä (Hahl), 60. Pesonen (Hyvönen, Immonen), 63. Pirnes (Salmela, Koivisto) - 34. Hörnqvist (Fabricius, Holmqvist), 54. Ekman. Rozhodčí: Čerenkov (Rus.), Šindler - Barvíř, Blümel (všichni ČR). Vyloučení: 7:6, navíc Salmela 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 1037.
Finsko: Vehanen - Salmela, Väänänen, Jokela, Mäenpää, Mäntymaa, Berg, Niemi, Saravo - Koivisto, Hahl, Pyörälä - Hyvönen, Immonen, Pesonen - Leino, Pirnes, Pihlman - Petrell, Santala, Osala. Trenér: Dough Shedden.
Švédsko: Ersberg - Frögren, N. Wallin, Stralman, K. Jönsson, Jonsson, Lindström - Nilsson, R. Wallin, Ekman - Hörnqvist, Holmqvist, Fabricius - Sundh, Andersson, Harju - Widing, Videll. Trenér: Bengt Ake Gustafsson.
Tabulka turnaje:
1.Rusko220008:36
2.Česko211007:45
3.Finsko301115:83
4.Švédsko300127:121
Tabulka EHT:
1.Rusko11900238:1627
2.Finsko12421527:3117
3.Česko11411531:4115
4.Švédsko12301827:3510

Reklama

Související témata: