Hlavní obsah

Švédská Frölunda uvažuje o účasti v ruské konkurenci NHL

STOCKHOLM

Jeden z nejbohatších a historicky nejúspěšnějších švédských hokejových klubů Västra Frölunda zvažuje, že namísto startů v domácí lize bude hrát novou ruskou soutěž KHL, která má být protiváhou zámořské NHL. Podle zástupců celku z druhého největšího švédského města Göteborgu přinese chystaná Kontinentální hokejová liga hokejové Evropě potřebnou inovaci.

Článek

"Vše, co se odehrává jen v národním duchu, není vždy to nejlepší," uvedl pro švédská média ředitel klubu Mats Ahdrian. Podle deníku Dagens Nyheter uvažuje o stejném kroku i další švédský klub Färjestad z Karlstadu. Adhrian a ředitel Färjestadu Haakan Loob nedávno obdrželi pozvání z Ruska k diskusím o novém projektu.

Frölunda vzbudila na švédské hokejové scéně nedávno rozruch tím, že navrhla snížení počtu účastníků nejvyšší soutěže z dvanácti na deset. Kdyby nyní Västra i Färjestad na ruskou nabídku přikývly, k redukci v lize by mohlo dojít vcelku přirozenou cestou, neboť kluby mohou startovat jen v jedné soutěži.

"Jsem této myšlence otevřen, protože chci, aby náš celek hrál v nejlepší soutěži v Evropě. Právě teď jsou švédská a ruská liga přibližně na stejné úrovni, ale Rusové ukazují obrovskou vůli k dalšímu rozvoji," řekl Ahdrian. Připomněl také, že ruská liga má velmi silné sponzory v čele s ropným a plynárenským gigantem Gazprom.

KHL počítá pro sezónu 2009/10 s 30 účastníky

KHL má mít pro začátek 24 týmů, ale již pro sezónu 2009/10 počítá s 30 účastníky. Svůj souhlas již vyjádřily lotyšské Dynamo Riga, běloruské Dynamo Minsk a kazašský tým Barys Astana.

To, že předmětem ruského zájmu jsou právě Frölunda a Färjestad, není podle švédského tisku náhoda. Oba týmy mají dobré stadiony, ekonomickou základnu i zvuk v Evropě a mají možnost získávat kvalitní hráče.

"Ani jeden z nich by přitom ze Švédska nezmizel nadobro. Domácí zápasy by týmy i nadále hrály na svých stadionech," uvedl agent Leif Nilsson, který na rozvoji KHL také usilovně pracuje. Färjestad se ke svým úvahám zatím veřejně nevyjádřil.

Reklama