Hlavní obsah

Slovensko bude muset na MS pravděpodobně oželet i zadáka Cháru

BOSTON

Obránce Zdeno Chára se nebude moci s velkou pravděpodobností připojit ke slovenskému výběru pro hokejové mistrovství světa v Kanadě. Přestože mu po pondělní prohře Bostonu v rozhodujícím sedmém duelu prvního kola play-off NHL na ledě Montrealu již skončily klubové povinnosti, vážné problémy s ramenem ho asi přinutí podstoupit operaci.

Článek

Definitivní ortel by měl být znám po vyšetření magnetickou rezonancí, které by měl Chára brzy absolvovat. "Ještě to nevím zcela jistě, ale vypadá to opravdu na operační zákrok," řekl Chára deníku Boston Herald krátce po vyřazení.

S 206 centimetry historicky nejvyšší hráč, který kdy v NHL působil, hrál od začátku play-off evidentně se sebezapřením. Rameno si totiž zranil již 8. března v duelu s Washingtonem, poté vynechal pět zápasů, ale do vyřazovacích bojů opět naskočil. "Takový je hokej. Musíte zatnout zuby a hrát i přes jisté problémy. Měli jsme víc zraněných hráčů, kteří hráli i přes bolest a bojovali," dodal Chára s tím, že na to však nechce vyřazení svádět.

Chára za sebou má vydařenou sezónu

Jedenatřicetiletý kapitán bostonských Medvědů má za sebou v zámoří parádní sezónu, bodově svou nejlepší v NHL. V 77 odehraných zápasech si připsal 51 kanadských bodů za 17 branek a 34 asistencí, což ho vyneslo na třetí příčku klubového bodování. Jakožto herně nejvytíženější hráč Bruins přidal v sedmi duelech play-off gól a nahrávku.

Svými výkony vzbudil zájem zámořských expertů, kteří ho pasují na jednoho z hlavních kandidátů ceněné Norrisovy trofeje pro nejlepšího obránce soutěže. Trojici finalistů na toto ocenění oznámí vedení NHL v úterý.

Šupler bude mít problémy se sestavou

Chárův zdravotní stav znal po celou dobu velmi dobře i kouč slovenské reprezentace Július Šupler, jenž nedávno naznačil, že s účastí vysokého zadáka právě kvůli jeho potížím příliš nepočítá. Šupler se dostal do velmi svízelné situace, neboť ze zamýšlené sestavy mu nezbyl takřka kámen na kameni. "Sedm hráčů nám řeklo ne ze skutečně objektivních příčin. Jde o Stümpela, Nagye, Kopeckého, Zedníka, Svatoše, Šatana a Radivojeviče, ti jsou opravdu objektivně zranění," řekl Šupler slovenským novinářům.

Tím však výčet absencí zdaleka nekončí. "Druhou kategorií jsou hráči, kteří reprezentaci odmítli z jiných příčin. Jsou to Handzuš, Bartečko, Pálffy, Demitra a Meszároš. Pak jsou ještě hráči, kteří stále hrají v NHL, ale k nim se momentálně vyjadřovat nebudu. Je to skutečně velký počet na to, aby byla situace závažná," vypočítal Šupler.

Tým bude složený z hráčů působících v Evropě

Jeho tým tak bude poskládaný především z hráčů působících v evropských soutěžích. Ze zámořské NHL je ve výběru zatím jen kvarteto hokejistů: obránci Sekera (Buffalo), Mezei (Florida), Višňovský (Los Angeles) a útočník Marcel Hossa (Phoenix).

"Takovou situaci jsem ještě nezažil. Je to velmi složité, ale na druhé straně hráči, kteří tu jsou a budou tvořit základ kádru, mají naši plnou důvěru. Budeme to však mít velmi náročné ve světové konkurenci, která nás čeká. Co se stalo, to se stalo, je to tvrdá realita. Nemůžeme hráče prosit," uvedl Šupler.

Reklama

Související témata: