Hlavní obsah

Do Síně slávy IIHF vstupují první ženy, Lemieux či Larionov

QUEBEC

Kanaďanky Angela Jamesová s Geraldine Heaneyovou a Američanka Cammi Granatová vstupují jako první ženy do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Novými členy jsou také legendární ruský útočník Igor Larionov, jeden z nejlepších hokejistů historie Mario Lemieux, dlouholetá opora francouzské reprezentace Philippe Bozon a v kategorii zakladatelů Američan Art Berglund.

Článek

Cena Paula Loicqa za přínos mezinárodnímu hokeji patří ode dneška bývalému slovenskému rozhodčímu a pozdějšímu členovi komise sudích IIHF Juraji Okoličánymu. Slavnostně budou osobnosti, které byly vybrány už na konci uplynulého kalendářního roku, oceněny v dějišti mistrovství světa v Québeku dnes ve 22:30 SELČ. Lemieux by se ceremonálu neměl osobně zúčastnit, neboť Pittsburgh hraje dnes na ledě Philadelphie.

Kanaďan Lemieux sbíral vedle úspěchů v NHL triumfy také na mezinárodní scéně. Legenda Pittsburghu se v devatenácti letech představila na MS 1985 v Praze, kde pomohla Kanadě ke stříbru. V sedmatřiceti letech získal učitel Jaromíra Jágra zlato na ZOH 2002 a reprezentační kariéru uzavřel dva roky nato prvenstvím na Světovém poháru.

Larionov má dvě zlata z OH

Nyní sedmačtyřicetiletý Larionov byl členem slavné ruské pětky spolu s Fetisovem, Kasatonovem, Makarovem a Krutovem, na kontě má dvě zlata ze ZOH a čtyři zlata z MS a triumf na Kanadském poháru v roce 1981. Ve své kariéře úspěšně pokračoval i v zámoří, kde hrál do 43 let.

O šest let mladší Bozon byl dlouhá léta symbolem francouzského hokeje a jako první Francouz si zahrál v NHL. Svou zemi reprezentoval na čtyřech olympijských hrách a 12 světových šampionátech.

Granatová je nejznámější a nejúspěšnější americkou hokejistkou všech dob, USA reprezentovala od premiéry MS v roce 1990 do roku 2005. Je nejproduktivnější hráčkou všech dob na velkých akcích, ve sbírce má zlato z olympijských her v Naganu, kde byl ženský hokej zařazen vůbec poprvé.

Heaneyová vyhrála sedmkrát MS

Jamesová a Heaneyová patří ke generaci kanadských hráček, které sbíraly triumfy na prvních světových šampionátech. Rodačka ze severoirského Belfastu Heaneyová se stala první ženou v historii, jež získala sedm titulů mistryně světa, kariéru ukončila triumfem na ZOH v Salt Lake City.

Jamesová se hned na prvním MS uvedla jedenácti góly v pěti zápasech a platila za nejnebezpečnější útočnou hráčku všech dob. Byla idolem pozdějších hvězd mladší generace Hayley Wickenheiserové a Cassie Campbellové.

Sedmašedesátiletý Američan Berglund byl během pěti dekád na různých pozicích členem více než 30 výběrů USA na turnajích po celém světě. O dva roky mladší Okoličány začal s rozhodcovskou kariérou v roce 1962 a zakončil ji po téměř čtvrt století v roce 1986. Jako člen komise rozhodčích působí v Mezinárodní hokejové federaci od roku 1998.

Reklama