Hlavní obsah

Kandidátem extraligy na předsedu hokejového svazu je Král

NEPŘEVÁZKA

Současný prezident Plzně Tomáš Král bude kandidátem Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) na předsedu Českého svazu ledního hokeje. Zástupci klubů nejvyšší domácí soutěže se tak rozhodli na středeční valné hromadě v Nepřevázce na Mladoboleslavsku.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Prezident hokejové Plzně Tomáš Král.

Článek

Představitelé 14 klubů nakonec vybírali pouze mezi dvojicí Král - Zbyněk Kusý. Třetí uchazeč František Černík totiž dnes svůj záměr přehodnotil.

"Původně jsem se přihlásil ke kandidatuře, ale to ještě nebyly přesně stanovené podmínky. Když se teď rozhodlo, že by předseda měl být v Praze a opustit svou funkci v klubu, tak jsem se rozhodl zůstat ve Vítkovicích, které nechci opustit," vysvětlil hlavní důvod stažení kandidatury Černík, jenž poté podpořil Krále.

V konečném hlasování dostal Král osm hlasů, pardubický generální manažer Kusý pět. Zástupci extraligového nováčka z Mladé Boleslavi se zdrželi hlasování. "Dramatické ani bouřlivé jednání nebylo. Konečné rozhodnutí ani není pro mě osobně překvapivé. To bude možná pro některá média, která od začátku výrazně favorizovala Zbyňka Kusého. Bylo to ale otevřené a vyrovnané," řekl novinářům ředitel soutěže Stanislav Šulc.

Kusý: Král je dobrý kandidát 

Král považoval své dnešní zvolení za kandidáta APK pouze za první krok. "Rozhodovat bude konference, na které může být vše jinak," podotkl Král, který se v příštích dnech hodlá sejít i se zástupci první ligy a výkonnostního hokeje, kteří budou nového předsedu volit. "Doposud jsem žádné další kroky nedělal. Oslovila mě určitá skupina lidí, já jsem šel do kandidatury a dál se uvidí teď," řekl Král, který je v případě úspěchu na konferenci připraven opustit svou funkci v plzeňském klubu.

Poražený extraligový kandidát Kusý svou porážku přijal. "Na mistrovství světa jsme byli neúspěšní a já jsem v posledních dnech měl nějaké náznaky. Dál to nemá cenu rozebírat. Život přináší vítězství i porážky. Tomáš (Král) je erudovaný právník a já proti němu nic nemám. Určitě je to dobrý kandidát a já mu gratuluji," uvedl Kusý.

Ten zastává i funkce svazového místopředsedy a generálního manažera národního týmu, který podruhé za sebou nepostoupil na MS do bojů o medaile. Na nedávném kongresu Mezinárodní hokejové federace (IIHF) navíc neúspěšně kandidoval do Rady IIHF.

Král by podle nepsané dohody měl mít nyní podporu všech 14 klubů. "Doufám, že to tak bude. Jednou jsme se dohodli, že pokud má APK projevit svou sílu v rámci hokejového hnutí, tak to takhle bude. Já očekávám, že se tak i stane. Na předešlé valné hromadě navíc všichni kandidáti uvedli, že budou výsledek respektovat a dále nebudou usilovat o zvolení nebo navržení," podotkl Šulc, jenž předpokládá, že APK bude nyní Královi v jeho kandidatuře dále pomáhat.

Nástupce současného svazového předsedy Vratislava Kulhánka bude volit kongres Českého svazu ledního hokeje v sobotu 21. června. Uzávěrka kandidátů je 10. června, teoreticky je však možné, že by Král poznal soupeře až přímo na kongresu.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko