Hlavní obsah

Slavný hokejový obránce Miroslav Dvořák podlehl rakovině

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Ve věku pouhých 56 let ve čtvrtek zemřel bývalý hokejový reprezentant Miroslav Dvořák. Jeden z nejlepších obránců československé a české historie podlehl po dlouhém boji zákeřné nemoci. Smutnou zprávu o úmrtí dvojnásobného mistra světa a účastníka devíti světových šampionátů přinesly oficiální stránky českobudějovického klubu, kde slavný obránce v minulosti působil.

Článek

Miroslav Dvořák skončil s vrcholovým hokejem před devíti lety, i když ještě v padesáti letech hrál rekreačně za tým Hluboká Knights. Především se ale věnoval svému penzionu s restaurací v Hluboké nad Vltavou. Na začátku nového tisíciletí u něj však propuklo zhoubné onemocnění rakoviny, kterému nakonec podlehl.

Kariéra spjatá s Českými Budějovicemi 

S hokejem začínal Miroslav Dvořák v Hluboké nad Vltavou, od čtrnácti už ale patřil k nadějím Českých Budějovic. Mezi dospělými místního "Motoru" pak dostal šanci na jaře roku 1970, kdy pomohl mužstvu k návratu do nejvyšší soutěže. A vyjma vojenské služby v Jihlavě (1972-74), kde v posledním roce slavil ligový titul, odehrál v jihočeském klubu jedenáct sezón. V lize nasbíral téměř pět stovek startů a dalších 228 zápasů přidal v národním týmu.

Na MS 1983 jako první posila ze zámoří

V seniorské reprezentaci absolvoval v roce 1974 už jako 22letý mistrovství světa v Helsinkách, od té doby v týmu nechyběl, a společně s Milanem Chalupou vytvořil takřka neprostupnou obrannou dvojici. V letech 1976 a 1977 slavil titul mistrů světa, z dalších šampionátů si přivezl šest stříbrných a jednu bronzovou medaili. Nechyběl na zimních olympijských hrách v letech 1976 a 1980 ani na Kanadských pohárech 1976 a 1982.

V roce 1982 dostal od tehdejšího komunistického režimu povolení zkusit štěstí i v zámořské NHL a po draftu, ve kterém si jej vybrala Philadelphia, vyrazil za oceán. Mezi hvězdami Flyers jako Bobby Clarke nebo Darryl Sittler se neztratil a odehrál všechny zápasy v sezóně. Když mužstvo vypadlo už v prvním kole play-off, tak ještě přijel pomoci reprezentaci na MS v Německu. Stal se tak historicky prvním hráčem, který kdy posílil národní tým ze zámoří.

Ještě v sedmatřiceti nastoupil za Budějovice

Ve Philadelphii Dvořák vydržel ještě další dva roky, ale pronásledovala jej zranění, po sezóně 1984-85 z týmu ve 32 letech jako nejstarší hráč mužstva odešel. Po návratu do Evropy tři roky hrál v druhé německé lize a v ročníku 1988-89 dokonce ještě jako sedmatřicetiletý naskočil k 27 zápasům za českobudějovický Motor. Po skončení hráčské kariéry dělal v Budějovicích dva roky asistenta u A-týmu a poté z hokejové scény zmizel.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články