Hlavní obsah

Na zesnulého Dvořáka vzpomněli i ve Philadelphii

PHILADELPHIA

Bývalý hokejový obránce Miroslav Dvořák, jenž ve čtvrtek podlehl těžkému boji s rakovinou hrtanu, zůstal ve vzpomínkách i za oceánem. Americký deník Philadelphia Inquirer přinesl o skonání českého hráče, jenž v osmdesátých letech odehrál i tři roky za místní tým Philadelphia Flyers ve slavné NHL, velkou zprávu se vzpomínkami některých bývalých spoluhráčů.

Foto: www.hokejcb.cz

Miroslav Dvořák

Článek

List Inquirer mimojiné připomněl, že Dvořák po sezóně 1983-84 získal ve Philadelphii trofej Barry Ashbeeho pro nejlepšího obránce klubu. V dalším ročníku pak týmu pomohl až do finále Stanley Cupu, kde Philadelphia podlehla Edmontonu s fenomenálním Waynem Gretzkým a také Dvořákovým kamarádem z Českých Budějovic Jaroslavem Pouzarem.

Bývalý spoluhráč a současný generální manažer Flyers Paul Holmgren si na Dvořáka rychle vzpomněl: "Když k nám přišel, byl to už starší hráč. Ale byl silný a na ledě ofenzivně založený. V dnešním hokeji by se dokázal prosadit," řekl Holmgren o jihočeském rodákovi, jemuž za mořem přezdívali "Cookie".

"Legračně se oblékal a legračně mluvil, ale dokázal se zasmát i sám sobě," připomněl Holmgren, že tenkrát třicetiletý Čechoslovák neuměl anglicky, ale byla s ním zábava i mimo led. Pod křídla si tehdy Dvořáka vzal s česko-anglickým slovníkem vyzbrojený Brad Marsh, který s ním nastupoval v jedné obranné dvojici.

"Když jsem Mira poprvé potkal na letišti a potřásl mu rukou, neuměl ani slovo anglicky. Ještě ten večer jsme ale bydleli po přátelském utkání spolu na pokoji a já věděl, jak se česky řekne "pivo". Nechali jsme si jich pár přinést na pokoj a po několika pivech jsem se svým slovníkem dokázal zázraky," vzpomíná Marsh na úsměvnou historku v knize "Greatest Players and Moments of the Philadelphia Flyers."

S Marshem se stali velkými přáteli a kanadský hráč Dvořáka později dokonce přijel navštívit i do Čech.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články