Hlavní obsah

Fasel: Kluby si smlouvu s NHL nepřály, teď mohou hráči odejít zdarma

Smlouva Mezinárodní hokejové federace (IIHF) s NHL v pondělí vypršela a odchody evropských hráčů do slavné ligy tak nabírají nový rozměr. Jaké budou podle prezidenta IIHF René Fasela důsledky, kdo bude vítěz a kdo poražený? "Dříve dostaly evropské týmy peníze i za volné hráče, nyní budou moci odejít zadarmo," prozradil mimojiné Fasel v rozhovoru pro webové stránky IIHF.

Článek

Proč existovala smlouva mezi NHL a IIHF upravující podmínky přestupů evropských hokejistů do NHL?

Od doby, kdy organizace IIHF a NHL spolu začaly komunikovat, tak se musely upravit podmínky přesunů hráčů z NHL a zpět do klubů, jejichž svazy jsou součástí IIHF. Přestupu musely být kontrolovány, požádaly o to IIHF samy evropské kluby.

Co tedy smlouva regulovala?

V podstatě čtyři věci: 1. Termín, do něhož mohli hráči z Evropy přestupovat do NHL, 2. Počet hráčů, kteří mohli odejít v jedné sezóně za moře, 3. Podmínky určovaly klubům NHL, za jakých okolností se mohou hráči vracet zpět do evropských celků, 4. Přestupní poplatky za hráče.

Proč byla smlouva pro NHL tak důležitá?

Poskytovala systém, jakým budou hokejisté do NHL přestupovat a opravňovala kluby NHL podepsat s hráčem smlouvu za 200 000 USD pro klub, přestože měl s mateřským celkem smlouvu.

Právě proti tomu se evropské kluby bouřily, je to tak?

Ano, mnoho týmů se domnívalo, že ta suma nereflektuje skutečnou hodnotu hráče. Rovněž se jim nelíbila skutečnost, že jim odcházeli hráči pod smlouvou. Krom toho klesající cena dolaru devalvovala částku, kterou kluby obdržely. Dolar klesl od roku 2002 o dvaatřicet procent.

Jaké výhody přinášela smlouva pro evropské celky?

Jednak každý tým, kterému odešel do NHL hokejista, dostal finanční kompenzaci a to i v případě, že byl volným hráčem. Celky měly také jistotu, že po 15. červnu již jejich hráč do NHL odejít nemůže. Dohoda také zaručovala, že týmy NHL musejí uvolnit hráče zpět do Evropy, pokud se nedostane do základní sestavy. IIHF také nakonec vytvořila dodatečný fond, z něhož platila evropským mužstvům kompenzaci, pokud jejich hráč odešel nejprve do juniorské soutěže v Kanadě a později podepsal smlouvu s týmem NHL. To vše je nyní minulostí.

Jakou má nyní IIHF pozici, je dobře, že není smlouva podepsána?

IIHF reprezentuje zájmy jejích členů a jednotlivých národních svazů, ligových soutěží a klubů. Tak to musí být také chápáno. Pokud tedy svazy řekly, že s podmínkami smlouvy nesouhlasí, kým by byla IIHF, pokud by řekla, že jsou ty podmínky dobré? Kdybychom to řekli, pak bychom museli přesvědčit týmy, že je lepší alespoň nějaká dohoda, než-li žádná. Dvě stě tisíc dolarů  USD je více než nula. Právě to se nyní stane, ale kluby si to zvolily. IIHF nemůže domlouvat podmínky, pokud si to její členové nepřejí.

Kdo byl proti prodloužení stávajícího kontraktu?

Jak víte, již před třemi lety se smlouvou nesouhlasilo Rusko. Dohoda tedy stála na zástupcích České republiky, Finska, Švédska, Slovenska a Švýcarska. Vzhledem k tomu, že české kluby minulý měsíc řekly své ne, všechna jednání shořela.

Proč Češi a Rusové nepodepsali s NHL vlastní dohody o přestupu hráčů?

Národní hokejová liga informovala všechny evropské asociace a ligy, že nebude akceptovat žádnou oddělenou dohodu. Zajímala je pouze kolektivní smlouva pod hlavičkou IIHF, což je pochopitelné. Bylo by totiž extrémně složité prosadit sedm různých dohod. Už prosadit podmínky jedné dohody sebou přináší mnoho úskalí...

Co se bude dít nyní bez kolektivní smlouvy?

Zástupci NHL nás informovali, že NHL bude ctít smlouvy hráčů a to samé očekává od nás. NHL tedy nebude sledovat hráče, kteří mají platný kontrakt s evropským klubem. Samozřejmě je budou zajímat hokejisté, jenž nemají žádnou smlouvu, jsou tedy volnými hráči. Také budou sledovat hráče, kteří mají ve smlouvě klauzuli, která jim umožňuje odejít s klubu na určitou dobu. A protože již neexistuje kolektivní smlouva, tak tito hráči odejdou zadarmo.

Takže situace bude nyní podobná té, která panuje mezi NHL a ruským svazem již tři roky?

Přesně tak.

To znamená, že může dojít k tomu, že by například hráč ze slovenské ligy byl pod smlouvou se svým klubem a tým NHL by mohl jednat o jeho přestupní částce?

Teoreticky ano, ale NHL nás informovala, že kluby mají zákaz jednat individuálně s evropskými týmy. Zakazuje jim to také kolektivní smlouva mezi NHL a hráčskou asociací NHLPA. Odstupné za evropské hráče pod smlouvou by tak NHL považovala za jasné porušení této kolektivní smlouvy a trestala vysokými pokutami a propadnutím pozicích na draftu pro zámořské kluby. Myslím si, že se o to žádný tým NHL pokoušet nebude.

Ovlivní absence dohody vztah mezi NHL a IIHF?

Vůbec ne. Spolupráce mezi Curychem a New Yorkem je excelentní a probíhá na bázi denní komunikace. Nyní připravujeme Victoria Cup, v němž změří síly New York Rangers s evropským šampiónem Matallurgem Magnitogorsk. Zápas se odehraje 1. října v Bernu ve Švýcarsku. Také se začínáme bavit o zimních olympijských hrách 2010 ve Vancouveru, které znamenají velkou spolupráci mezi NHL a IIHF.

Reklama

Související témata: