Hlavní obsah

Tomáš Král chce na hokejovém svazu osobnosti

PRAHA

Žádný vážný souboj o křeslo předsedy se na sobotní volební konferenci Českého svazu ledního hokeje neočekává. V pražském hotelu Corinthia Towers bude zřejmě zvolen jediný kandidát – Tomáš Král. Dosavadní prezident plzeňského klubu má jednomyslnou podporu Asociace profesionálních klubů, která řídí extraligu a je v českém hokeji nesmírně mocným subjektem. Také proto se předpokládá, že pro Krále budou hlasovat i delegáti nižších soutěží.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Prezident hokejové Plzně Tomáš Král.

Článek

„Osobně bych byl možná radši, kdyby proti mně stál protikandidát, jenže z hokejového hnutí žádné jméno nepadlo,“ říká Král. Kromě APK ostatní složky, ať už první či druhá liga nebo kraje, nikoho na post předsedy nenavrhly. „Teoreticky se někdo může objevit ještě přímo na konferenci, ale určitě mi to nedělá žádný problém,“ říká Král. Dosud má jistých vlastně jen 14 hlasů z extraligy a volitelů je celkem 62.

„Pro někoho mohu být nepřijatelný kandidát, každý má nějaký názor a volby jsou o jejich váze. Rozhodně neslibuji věci, které bych později nesplnil,“ doplňuje Král, který je připraven v případě zvolení opustit pozici v Plzni. „Pro klub mám připravenu zajímavou variantu. Doufám, že se tam brzy objeví Martin Straka.“

Vybere výkonný výbor

Zvolený předseda získá v sobotu právo navrhnout konferenci dalších deset členů do výkonného výboru, přičemž musí jen respektovat zastoupení vrcholového a výkonnostního hokeje. „Úkolem předsedy je řídit a k tomu si potřebuje vybrat lidi, s nimiž chce pracovat. Do vedení svazu by měly přijít osobnosti českého hokeje, které prokazují manažerské schopnosti,“ uvažuje Král.

„Hlavní je urovnání ekonomických věcí a přesun priorit ve financování ve prospěch hokeje. Reprezentace v současné době nemá generálního partnera, to určitě není dobře,“ říká Král a extraligu označuje za jedinečný fenomén a bere i model, kdy ji řídí APK na základě smlouvy se svazem. „Někdy ale vznikají mezi oběma subjekty názorové třecí plochy,“ říká s tím, že je nezbytné smlouvu upravit a lépe z obou stran komunikovat.

Považuje za samozřejmé, že by se jako předseda svazu účastnil valných hromad APK. „Její prezident, který bude i ve výkonném výboru, musí být tím prostředníkem,“ říká Král a cítí i potřebu vylepšit hokejovou legislativu.

Mládež je problémem

Za velký problém označuje ztrátu talentů. „Pro udržení kvality je tam potřebné snížit počet mužstev v juniorských soutěžích. Nemyslím, že nám v této kategorii utekl svět, spíš je potřeba plně využít potenciál. Důležitá je komunikace na úrovni klubů s mladými hráči a jejich rodiči, aby zbytečně brzo neodcházeli do zámoří a nacházeli dost důvodů, proč zůstat doma,“ uvažuje Král.

„Negativní roli v tom hraje možná i naše mentalita s očekáváním, že tam zažijí nějaký zázrak. Chci, aby u mladých měla reprezentace lepší zvuk. Český hokej se svou tradicí je produkt, který by se měl umět prodat,“ uvažuje Král a má jasno, že národní tým má vést Vladimír Růžička.

„Pro mě je jasným kandidátem na post reprezentačního kouče a nevidím problém, že by zároveň vedl Slavii. Jako trenér ví, co dělá, má jasnou představu a jeho úvaha o Jandačovi a Weissmannovi jako asistentech to jen potvrzuje,“ dodává Král.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko zítra 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice