Hlavní obsah

Kulhánek: Měl jsem jiné představy, dělení hokeje je nešťastné

Čtyři roky vedl Vratislav Kulhánek jako předseda Český svaz ledního hokeje (ČSLH), pokračovat i v dalším období už ale nechtěl. Proto se bývalý manažer automobilky Škoda vzdal kandidatury a při sobotní volbě podporuje jediného kandidáta na uvolněný post Tomáše Krále. "Musím připustit, že o síle své funkce jsem měl odlišné představy," říká mimojiné Kulhánek v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Vratislav Kulhánek (vpravo) a Zbyněk Kusý.

Článek

Splnila se vaše představa o tom, co jako předseda svazu můžete udělat pro český hokej?

Realita je vždycky jiná, než si to člověk maluje. Získal jsem spoustu zkušeností z prostředí hodně odlišného od toho podnikatelského, které jsem dobře znal.

Zažil jste odlišné rozhodování než na manažerském postu v boleslavské Škodovce?

Ve fabrice hledáte optimum, o tom rozhodnete, a tak to prostě je. V hokeji jsem byl jen v pozici voleného orgánu, který musí přesvědčovat lidi s rozličnými zájmy.

S tím jste nepočítal?

Musím připustit, že o síle své funkce jsem měl odlišné představy. Bohužel se mi ne vždy dařilo získat lidi pro své myšlenky, a když pak musíte couvnout, nenaplní vás to žádným mimořádným nadšením.

Kde byl největší problém?

Dělení českého hokeje na extraligu, neomezeně spravovanou APK, a na to ostatní, je nešťastné. Ta smetana je, abych tak řekl, trošku někde jinde, pak ale vzniká veliký problém zajistit finance pro to všechno ostatní. Klubům třeba svaz přispívá na výchovu mládeže a ještě jim zpětně platí za to, že nám ty hráče půjčí do reprezentace. To mi nepřijde korektní a vyladit zájmy obou stran, to byl úkol vskutku sysifovský.

Co se vám naopak podařilo?

Za největší úspěch čtyř let mého předsednictví považuji fakt, že nedošlo k žádným mimořádným turbulencím. Účetnictví i smlouvy svazu byly transparentní a troufnu si říct, že se těžko najde nějaký kostlivec v rámci Českého svazu ledního hokeje.

Před čtyřmi lety vás do funkce šéfa českého hokeje doporučil odcházející předseda Gut, proč vy teď nikoho nedoporučujete?

Ten systém je nyní nastaven tak, že spíš doporučovala APK, takže já do toho ani nechtěl zasahovat. Nejsem ani s hokejem svázán tolik let, abych mohl doporučit někoho přímo. Tomáš Král je ale velmi schopný člověk, navíc z hokejového prostředí, takže já osobně jeho volbu podpořím.

Nepřekvapilo vás, že Král zůstal jediným kandidátem?

Nepřekvapilo, před čtyřmi roky to bylo stejné. Tehdy se také na všech grémiích projednávalo mé jméno se snahou vyhnout se nesmyslným diskusím na konferenci. Je vždy lepší, když ten kandidát na předsedu, nyní zřejmě nově nazvaného prezidentem, je akceptován předem.

Český hokej ale zažívá ústup ze slávy. Nebude to mít jeho nový šéf ještě těžší než vy?

Král je jako právník i dostatečný lišák, aby vyřešil problémy, které se vyskytnou. Samozřejmě záleží také na tom, jaký si vybere výkonný výbor, a nepochybuji o tom, že to zvládne lépe než já. Držím mu palce a nějaká doporučení? Ta mu řeknu osobně.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko