Hlavní obsah

Čeští in-line hokejisté chtějí na MS hrát o medaile

Čeští in-line hokejisté se chtějí na mistrovství světa pod hlavičkou Mezinárodní hokejové federace (IIHF) v Bratislavě poprat o medaile. Mají silný tým i s hvězdou hokejistů Edmontonu Alešem Hemským či dalším útočníkem Petrem Tenkrátem z Timry, ale na druhou stranu si uvědomují, že je čeká těžká základní skupina.

Článek

Svěřenci trenérů Petra Hemského a Jindřicha Krále vstoupí do turnaje v neděli ve 20:00 proti úřadujícím vicemistrům z Finska, o den později narazí na Německo, které loni doma v Landshutu získalo bronz. V úterý nastoupí proti Spojeným státům americkým, tradiční velmoci v in-line hokeji, která však loni skončila až šestá.

"Máme letos silný tým a nechceme chybět příští sobotu v boji o medaile," řekl manažer týmu Tomáš Kazlepka. Podařilo se zajistit účast Aleše Hemského, který doléčil zdravotní potíže, jež mu zabránily i v účasti na hokejovém světovém šampionátu v Québeku. Hemský si tak zahraje pod vedením svého otce i s bratrem Petrem.

"Aleš už je v pořádku a nebyl problém jej získat. Hrál extraligu za Střída Sport Pardubice," řekl Kazlepka na adresu mistra světa z roku 2005 z Vídně, který ve stejném roce hrál naposledy šampionát v in-line hokeji. Další známá hokejová jména zastupují Tenkrát, obránce Tomáš Mojžíš z ruského Novosibirsku nebo útočník Třince Jiří Polanský.

Pro téměř všechny reprezentanty je in-line doplňkovým sportem k hokeji. Mezi nimi je i Martin Vozdecký ze Zvolenu, který patří mezi nejlepší tuzemské in-line hokejisty. Ten hrál i loni v Bilbau při triumfu české reprezentace na MS konkurenční organizace FIRS, kde byli z kádru pro Bratislavu i gólman Tomáš Štůrala a útočník Jan Besser.

K postupu do bojů o medaile se český tým musí vyrovnat se silnými soupeři. "Finsko, Německo i USA - to je velice těžká skupina. Navíc se do elitní kategorie B přihlásila i Kanada a má ambice jít do áčka a hrát o medaile. Jako vítěz skupiny D by mohla hrát se čtvrtým týmem z naší skupiny o čtvrtfinále," popsal Kazlepka.

Zajímavá hokejová jména jsou i v nominaci dalších týmů. Dres Finska oblékne bývalý gólman Vsetína a nyní opora Slovanu Bratislava Sasu Hovi, Němci mají v kádru hned čtyři reprezentanty Aleksandera Polaczeka, Patricka Reimera, Steffena Tölzera a Michaela Wolfa, který hrál letos i na šampionátu v Kanadě. Za Slovensko bude hrát například Richard Kapuš, za Švédy Dick Axelsson.

Nominace českých in-line hokejistů na MS v Bratislavě:
Brankáři: Ondřej Jirkův (IHC Slavia Praha), Tomáš Štůrala (IHC Reflex Zlín)
Obránci: Aleš Hemský, Tomáš Mojžíš (oba Střída Sport Pardubice), Luděk Brož, Pavel Strýček (IHC Slavia Praha), Vladimír Kameš (Čerti Kladno)
Útočníci: Jan Besser, Ladislav Vlček (oba IHC Berounští Medvědi), Petr Hemský (Střída Sport Pardubice), Jiří Polanský (IHC Slavia Praha), Patrik Šebek (IHC Reflex Zlín), Petr Tenkrát (Čerti Kladno), Martin Vozdecký (IHC Devils Prozax Zlín).

Reklama