Hlavní obsah

Tomáš Král zvolen novým předsedou hokejového svazu

PRAHA

Novým předsedou Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) byl podle očekávání zvolen JUDr. Tomáš Král. Na příští čtyřleté období tak nahradí dosavadního šéfa Vratislava Kulhánka. Sobotní konference ČSLH měla předvídatelný průběh, Král byl totiž jediným kandidátem. Konference ČSLH začala v hotelu Corinthia Towers v 11 hodin a Sport.cz vás o jejím průběhu pravidelně informuje.

Článek

Stejně jako před čtyřmi roky při hledání nástupce Karla Guta se v sobotu při konferenci ČSLH nekonala dramatická volba. Do uzávěrky kandidátek 10. června se totiž kromě Krále nikdo jiný neobjevil. Generální manažer Sparty Petr Bříza se nakonec rozhodl věnovat dále práci v klubu, stejně jako prezident Vítkovic František Černík.

Původně se do boje o šéfa svazu zapojil i generální manažer Pardubic a první místopředseda ČSLH Zbyněk Kusý, ale Asociace profesionálních klubů (APK), která řídí extraligu, chtěla vystupovat jednotně a vybrat z nejvyšší soutěže jen jednoho kandidáta. A na konci května dali její zástupci přednost Královi.

Ke zvolení Král potřeboval nadpoloviční většinu z 61 přítomných delegátů a všichni mu nakonec dali hlas. Poté navrhl konferenci dalších deset členů do výkonného výboru. Ten má pak za úkol vybrat nového trenéra seniorské reprezentace, dosavadní kouč Alois Hadamczik opustil střídačku po vyřazení ve čtvrtfinále posledního MS v Kanadě. Žhavým kandidátem na uvolněný post je generální manažer a trenér pražské Slavie Vladimír Růžička, který by si jako asistenty přál Josefa Jandače a Ondřeje Weissmanna.

Průběh konference Českého svazu ledního hokeje 21. června 2008:

13:22 Konference ČSLH byla ukončena.

13:17 Byla schválena všechna usnesení poslední konference ČSLH.   

13:15 Čestným členem ČSLH byl in memoriam schválen Ivan Hlinka. Slavnostně bude ocenění předáno na Zlaté hokejce.   

13:08 Novým předsedou dozorčí rady ČSLH byl opětovně zvolen Miroslav Rákosník, novým předsedou arbitrážní komise zvolen Vladimír Balaš. Následně bylo zvoleno obsazení výkonného výboru ČSLH. 

13:05 Nový předseda ČSLH Tomáš Král vystoupil s projevem: "Uvědomuji si a vážím si podpory, které se mi od všech dostalo. Velká slova nemají cenu, všichni čekáte především na odvedenou práci. Uvědomuji si, že mne tato funkce zavazuje k odpovědnosti od nejmenšího žáčka až k reprezentantům. Přeji si, aby to období bylo obdobím spolupráce. Budu se snažit, aby všechno běželo, tak jak má."    

13:02 Delegáti zvolili novým předsedou ČSLH JUDr. Tomáše Krále. Pro jeho zvolení se vyjádřilo 60 zúčastněných delegátů, pouze jeden se zdržel hlasování.

Následovala patnáctiminutová přestávka v jednání

12:34 Reagoval předseda dozorčí rady Miroslav Rákosník: "Za svým stanoviskem si stojím, stejně jako všichni členové dozorčí rady. Když jsme navrhovali změny ve fungování společnosti PRO-HOCKEY, byly nejprve schváleny, aby se brzy zase zrušily." Zároveň připomněl, že se předseda svazu Kulhánek zúčastnil pouze tří nebo čtyř jednání výkonného výboru. "Ať jiní posoudí, zda je to dost nebo málo."     

12:25 Současný předseda Vratislav Kulhánek rozhořčeně vystoupil proti projevu předsedy dozorčí rady: "Řídit svaz a firmu je obrovský rozdíl. Na jedné straně žebráte a prosíte o peníze, na druhé straně jsou nastavené ruce. Ono je fajn kritizovat, ale proč někdo nepřišel s návrhy, jak tuto situaci řešit?. Zároveň zkritizoval nedostatečnou podporu české vlády vůči českému hokeji, především reprezentaci.

12:18 V nastalé diskusi vystoupil zástupce první hokejové ligy a člen výkonného výboru ČSLH Josef Drda a přednesl nespokojenost s formátem druhé nejvyšší soutěže. Přednesl k zamyšlení, zda je spravedlivé, že k postupu z první ligy je třeba vyhrát baráž, zatímco ze soutěže dva nejhorší kluby automaticky sestupují. Navrhl proto, aby baráž byla zavedena pro všechny soutěže.   

12:13 Dále byli představeni kandidáti na předsedu dozorčí rady (Miroslav Rákosník) a předsedu arbitrážní komise ČSLH (Vladimír Balaš).  

12:09 S projevem vystoupil jediný kandidát na předsedu ČSLH JUDr. Tomáš Král. "Je před námi spousta rozdělané práce. V některé bude dobré pokračovat, některá bude třeba dodělat," odmítl zbytečně dlouhé formulace. S většinou delegátů se už totiž setkal v minulosti a své představy o fungování svazu pod jeho vedením jim sdělil.     

12:04 Zástupce mandátové komise oznámil, že na konferenci je přítomno 61 delegátů a konference je tudíž usnášení schopná. Kvůli rodinným záležitostem chybí pouze pan Zábranský z Brna.   

12:02 Předseda arbitrážní komise svazu JUDr. Tomáš Král ve své zprávě připomněl poslední kauzy komise, z nichž vyčnívalo vyloučení Vsetína z nejvyšší soutěže

11:56 Předseda dozorčí rady Miroslav Rákosník vyjádřil nespokojenost s hospodařením společnosti PRO-HOCKEY, která se stará o marketingové záležitosti českého hokeje, a kritizoval špatnou propagaci juniorského MS v Pardubicích a Liberci, kde se nepodařilo dosáhnout větších výnosů ze vstupného.

11:45 Byla přednesena zpráva o hospodaření ČSLH. Mimojiné zaznělo, že jen účast české reprezentace na posledním mistrovství světa v Kanadě přinesla ztrátu přes 12 miliónů korun.

11:30 Dosavadní předseda svazu Vratislav Kulhánek přednesl zprávu o činnosti Výkonného výboru ČSLH. Mimojiné zaznělo: Myslím, že se za poslední čtyři roky nemáme za co stydět. Samozřejmě poslední dva roky byly co se týče výsledků reprezentace zklamáním. Kulhánek vyzdvihl i vzestupnou úroveň domácí extraligy, kvalitní výsledky sledgehokejistů. Připomněl také smutný odchod Vsetína z nejvyšších soutěží, nebo profesionalizaci rozhodčích. Na závěr vyjádřil obavy z finančního zabezpečení ČSLH.    

11:12 Bez sebemenších zádrhelů byly rovněž zvoleny komise svazu 

11:09 Bleskově byl schválen program konference i jednací a volební řád.

11:04 S mírným zpožděním byla konference ČSLH zahájena.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko