Hlavní obsah

Král: Čeká nás spousta práce i starostí, je třeba hned něco dělat

Od sobotní konference Českého svazu ledního je novým předsedou hokejového svazu JUDr. Tomáš Král. Šéf plzeňského hokeje byl jako jediný kandidát zvolen jednoznačně a ve čtyřletém volebním období před ním stojí nelehké úkoly. Především vyřešit dluh svazu ve výši 23 miliónů korun. "Prostě je sehnat musíme, jiná cesta není. Nebo se té částce alespoň zkusíme přiblížit," slíbil Král těsně po svém zvolení.

Článek

Jak byste popsal samotnou volbu předsedy ČSLH?

Volba proběhla v klidu. Jak jste viděli, tak žádná dramata neproběhla. Z toho, co bylo prezentováno, je před námi hodně práce a starostí. Teď už to není ani o tom, co si budeme povídat, ale je třeba hned začít něco dělat. Řešit aktuální věci.

Na konferenci zaznělo, že se svaz potýká s velkými dluhy. Jak to hodláte řešit?

Je třeba to celé vůbec rozklíčovat, pak sestavit komise a rozdělit si pravomoce a kompetence v rámci výkonného výboru. A začít shánět peníze, to je prvotní úkol.

Jste přesvědčen o tom, že se vám podaří do konce roku získat těch chybějících 23 miliónů?

To je víceméně ve sféře malého zázraku. Ale jiná cesta není, prostě je sehnat musíme. Nebo se té částce alespoň přiblížit. Snad nedojde na katastrofické scénáře, kdy by byly osekávány možnosti účastnit se mezinárodních akcí.

Máte už vytipované nějaké možnosti, jak tomu zabránit?

Mám už domluvené různé schůzky, ale nedolaďoval jsem potřebné detaily. Protože jsem ještě nemohl vědět, jak to dnes dopadne. Ale mám svůj plán, kam se vydat. Potenciál na získání těch peněz tu je.

Bude zapotřebí zavést na svazu nějaký úsporný program?

Určitě bude zapotřebí, jen ještě není jisté do jaké míry. Základní filozofií je, že mohu utrati jen to, na co mám. Když už je to takhle vážné, tak se ty peníze prostě musí sehnat, jiná cesta není.

Jak vidíte svoji další spojitost s Plzní? (Král je šéfem extraligového klubu, pozn. redakce)

To musím vyřešit během několika pár dnů. Určitě to nebude z pohledu manažerské a řídící funkce v takovém rozsahu, jako doteď. Spíše budu ve funkcích působit po přechodné období, abych do toho pořádně zapojil lidi, kteří už jsou na můj odchod připraveni.

Dokážete říci jméno, které vás nahradí v pozici šéfa plzeňského hokeje?

Manažerské jméno v hlavě mám, což souvisí s jednáním s Martinem Strakou. Byli jsme takhle domluveni už několik let nazpátek, že až se bude vracet, tak budeme jeho spolupráci v klubu řešit. Vyřešíme to v nejbližších dnech po konzultaci s dalšími členy klubu.

Existuje tedy varianta, že by Martin Straka byl v Plzni hráč i manažer?

Určitě. To se také víceméně rýsuje... Bude se to ale ještě odvíjet na diskusích s Martinem.

Odstupující předseda Kulhánek prozradil, že kvůli dalším aktivitám se funkci nemohl věnovat na sto procent. Vy máte advokátní kancelář, nehrozí to i u vás?

Posledních pět let, co jsem v Plzni, jsem už své advokátní kanceláři moc času nevěnoval. Já už mám v podstatě kancelář jen na zimáku v Plzni. Advokacie bude v mém případě trochu bita, klienti si budou muset hledat někoho jiného (smích).

Jaký vývoj očekáváte v situaci ohledně odchodu hráčů do NHL?

Trochu se toho bojím. Dosud jsem to vnímal především z pohledu klubu a je třeba to vidět ze dvou stran.  Na jedné straně je existující smlouva s NHL. Byť nebyla optimální, tak nám garantovala jistotu nějakého příjmu. Na druhé straně pokud se stávající situace nevyřeší, tak za hráče, kterého nemáte pod smlouvou, nedostanete nic. A to je velký problém, protože řada mladých hráčů už s tímto vědomím odmítá v klubu smlouvu podepsat, protože si myslí, že by jim to zkomplikovalo cestu do Ameriky. Já nejsem zastáncem toho, že je ta smlouva úplně k ničemu, určitě nějaká smlouva být musí. Je třeba na tom zapracovat.

Máte svoji představu, jak v tomto případě postupovat?

Ta jednání vlastně pořád běží, zrovna v červenci bude nějaký mítink v Ženevě. Já věřím, že se nějaký kompromis najde. A myslím, že poslední dobou je možné vidět aktivitu i z druhé strany. Že mají zájem na tom, aby se ta situace nějak vyřešila.

Konference vám uložila srovnat systém soutěží. Buď připustit přímý postup do extraligy, nebo zavést baráž ve všech soutěžích. Jak se k tomuto požadavku stavíte?

Ten požadavek má svým způsobem logiku. Ale tyhle věci se musí důkladně prodiskutovat, aby se neudělala nějaká „hurá“ rozhodnutí, které se vzápětí zase zruší. Optimální by asi bylo zavést nějaký systém až tak pro sezónu 2009/10, ale určitě se o tom budeme bavit už teď. Pokud jde o oblast mládeže, tak tam mám jednoznačný názor - na naše podmínky a hráčskou základnu vidím nesmyslné hrát extraligu dorostu a juniorů s více než dvaceti týmy. To považuji za nesmysl a je to na úkor kvality. To budeme muset razantně snížit. Jak z důvodu kvality, tak z důvodů ekonomických.

Vidíte reálně, že by APK připustila v extralize přímý postup a sestup?

Myslím si, že přímý sestup APK nepřipustí. Ale těch modelů je víc, já osobně bych si dovedl představit i nějakou širší baráž mezi první ligou a extraligou jako například ve Švýcarsku. Je podstatné, aby ten formát byl atraktivní pro lidi. Aby se dlouho hrálo. Nejhorší je, když vypadnete někdy na začátku února a tři měsíce platíte hráče. Každý musí z těch svých osobních zájmů trochu couvnout a najít model, který bude zajímavý a atraktivní pro lidi.

Reklama

Související témata: