Hlavní obsah

Předseda hokejového svazu Král chce novou smlouvu s NHL

PRAHA

Nejasná budoucnost obchodních vztahů mezi evropskými hokejovými velmocemi a kanadsko-americkou NHL by měla skončit novou smlouvou. Takový je názor nového předsedy Českého svazu ledního hokeje Tomáše Krále, s nímž souhlasí hráčský agent Robert Spálenka. Dohoda by totiž pro kluby byla garancí příjmu alespoň nějakých peněz oproti současnému stavu, kdy hráči bez smlouvy s klubem mohou odejít do zámoří zcela zdarma.

Článek

Stará smlouva mezi IIHF a NHL vypršela 11. června. To již byla dohoda bez Rusů, kteří ji po výluce v sezoně 2004/2005 odmítli podepsat. Letos se k nim přidali i Češi, nekývli na její roční prodloužení a smlouva tak přestala platit pro všechny. "Můžete mít dohodu bez jednoho velkého hráče, ale ne bez dvou," vysvětlil před časem situaci šéf IIHF René Fasel na webových stránkách Mezinárodní hokejové federace.

Vztah mezi hokejovou federací a NHL však musí mít nějaké mantinely, poněvadž NHL nespadá pod IIHF a elitní soutěž se tak nemusí řídit pravidly Mezinárodní hokejové federace. "Té situace se trošku bojím, protože jsem to samozřejmě dosud vnímal z pohledu klubu. Celá věc má dvě stránky. Existující smlouva s NHL, byť nebyla optimální, tak garantovala jistotu alespoň nějakého příjmu, i když ne takového, jak bychom si představovali i kvůli poklesu dolaru a věcem s tím spojených," uvedl Král, jež byl prezidentem extraligové Plzně.

S ohledem na urychlení případného odchodu do zámoří se podle Krále k celé věci staví i samotní hráči. "Pokud se to nevyřeší, tak vzniká situace, kdy za hráče, které nemáte pod smlouvou, neobdržíte nic. To je velký problém, protože řada mladých hráčů pod tímto vědomím odmítá smlouvu s klubem podepsat. Říkají si, že by si tím mohli zkomplikovat odchod do Ameriky. Nejsem zastáncem toho, že smlouva je úplně špatná nebo k ničemu. Nějaká smlouva být musí a je třeba na tom zapracovat," zdůraznil Král.

Jaká tedy bude nejbližší budoucnost? "Jednání stále běží a každý měsíc nebo tři týdny je nějaký mítink. Teď začátkem července má být opět něco v Ženevě. Situace se řeší pořád a bude na APK, která je rozhodujícím článkem ohledně těchto věcí. Já doufám, že se nějaký kompromis najde," věřil Král.

Amerika k Evropě vystupovala nekompromisně

Myslí si zároveň, že Amerika ve vztahu k Evropě vždy vystupovala dost razantně a nekompromisně. "Ale tahle situace se může paradoxně obracet i proti nim. Zdá se mi, že poslední dobou přichází aktivita i z jejich strany, aby se situace dořešila," všiml si Král.

Podobně vidí celý problém Spálenka, který zastupuje mimo jiné i letos draftovaného zadáka Michala Jordána. "Nikdo z nás nezná odpověď na to, co bude. Za sebe však říkám, že smlouva by měla být podepsaná," řekl ČTK Spálenka. Pokud k podpisu nedojde, bude podle něho zaděláno na problém. "Výchova hráčů stojí peníze a je lepší mít jistotu nějakých peněz než žádných. Smlouva by tedy měla být, i když za lepších podmínek, než byla ta minulá," doplnil Spálenka.

Je rozdíl mezi postavením Ruska a Česka

Podle jeho názoru je rozdíl mezi postavením Ruska a Česka, tedy zemí, které smlouvu odmítají. "V Rusku se tvoří v podstatě konkurence NHL, ale tam na to jsou prostředky. Myslím, že my jsme v trochu jiné pozici," uvedl Spálenka.

Na chování klubu vůči vyhlédnutému hráči nemá vliv, zda je draftován z nižších zámořských soutěží nebo z českého týmu. Přesto je trojice letos draftovaných hráčů Tomáše Kundrátka (90.), Michala Jordána (105.) i Tomáše Kubalíka (135.) v odlišných pozicích. "Kundrátek má v Třinci smlouvu ještě na rok, takže Rangers tak jako tak určitě počkají. Pokud má hráč smlouvu, klub NHL ten krok neudělá. Jordán šel za moře loni ze Zlína, kde však nemá smlouvu, takže kontrakt podepsat může. Podle mých informací skončila také Kubalíkovi," vysvětlil Spálenka. "Když nemá hráč smlouvu tady, klub nedostane vůbec nic," dodal.

Reklama