Hlavní obsah

NHL a evropské soutěže se dohodly na respektování smluv hráčů

Úspěchem a smírem skončila čtvrteční schůzka představitelů všech evropských hokejových soutěží včetně nově vznikající Kontinentální ligy se zástupci NHL a hráčské asociace NHL ve švýcarském Curychu. Všechny zainteresované strany se totiž dohodly na vzájemném respektování hráčských smluv v jednotlivých soutěžích, takže by nemělo hrozit, že zájem bohatších klubů povede k nedodržení kontraktu ze strany hráče.

Článek

Po čtvrteční dohodě tak prozatím platí nepsané hranice etiky a uznání mezi kluby. Podle všeho ale celá ožehavá záležitost vyústí brzy opět ve smlouvu mezi IIHF a NHL v písemné podobě, na které by se mělo začít pracovat v září. "Určitě bude písemná dohoda, ke které se všechny členské země IIHF, NHL a představitelé Kontinentální ligy zavázali. Jediným způsobem pro změnu dresu je tak dohoda mezi kluby," řekl ČTK člen výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje Petr Bříza, jež byl v Curychu osobně přítomen.

Schůzka byla podle něho dobrým předznamenáním nové písemné smlouvy. "Všechny země byly dotazovány, zda mají zájem na novou smlouvu přistoupit. Všichni o to stojí. Vytvořila se tedy úzká pracovní skupina, která se sejde k dalšímu jednání počátkem září v New Yorku. Do té doby budou strany v kontaktu ohledně detailů návrhů na to, jak by nová smlouva mohla vypadat," přiblížil Bříza.

Rusové nechtějí konkurenci, ale protiváhu NHL

K dohodě se chce připojit i Rusko, které na starou a od 11. června neplatnou smlouvu jako první před třemi lety nepřistoupilo. "Rusové se k celé věci více vyjádřili poprvé za poslední rok a půl. Dali najevo svůj poměrně jasný postoj, že na smlouvu, která se jim bude zamlouvat, přistoupí, ale nejsou na ní nijak závislí. Chtějí v Kontinentální lize vytvořit systém draftu jako v NHL, absorbovat více klubů z Evropy a vytvořit tak nikoliv konkurenci, ale protiváhu NHL," uvedl Bříza.

Impulzem k neobnovení staré smlouvy bylo její odmítnutí ze strany české Asociace profesionálních klubů. "Silné výhrady však měli i Švédové," poznamenal Bříza. Jednou z třecích ploch byl pokles dolaru vůči koruně. "Od roku 2000 už je to okolo 50 procent. Jde nám však také o to, že hráči, kteří tady jsou jedni z tahounů mužstva, potom v NHL nehrají," řekl Bříza s tím, že Evropa však nechce bránit odchodu hráčů do NHL. "Ale hráč na to musí být zralý. Nechceme vyživovat AHL (American Hockey League), která pak z těch hráčů profituje," doplnil Bříza.

Na dohodě je ještě spousta práce

Na jednání se podle jeho slov probíralo hned několik možných návrhů, včetně toho od generálního sekretáře ČSLH Martina Urbana o zkušebním období. "Mohli jsme prezentovat i to, že nám chybí střední generace. Těch 200 tisíc dolarů bylo bráno jako jakési ´výchovné´, ale třeba za hráče jako jsou Jarda Hlinka nebo Honza Hlaváč to takhle brát ani nejde. Částka je navíc rozložena do čtyř posledních let po 50 tisících, takže třeba za Jardu jsme dostali jen něco, protože hrál před Spartou i v Kazani a Klotenu," připomněl nevýhody minulé smlouvy Bříza.

Podle jeho slov by měla dohoda směřovat k tomu, že se s částkou odstupného za hráče bude mnohem více pracovat například v závislosti na jeho zkušenostech a kvalitě. "Ještě je tam opravdu spousta práce. Významnou roli v tom však bude hrát Rusko. Daleko víc totiž v poslední době odchází hráči z Evropy nikoliv za moře, ale právě do Ruska. A problémy s odchody nemáme pouze my. Je to vždy většinou země, která je úspěšná, takže teď je to Švédsko, jemuž se daří i v mládežnických kategoriích," uzavřel bývalý gólman.

Případná válka o hráče by měla jen poražené

Komplikovanost problému si dobře uvědomují i zástupci NHL. "Každý, kdo tu byl, tak souhlasil, že pro budoucnost bude nejlepší, když všichni budou respektovat všechny platné smlouvy," uvedl zástupce komisionáře NHL Bill Daly pro televizní společnost TSN. Podobně mluvil i šéf hráčské unie Paul Kelly, když nabádal k "čistému respektu" mezi soutěžemi, a v přetahované nechtěl zjevně pokračovat ani šéf IIHF René Fasel. "Nemá smysl z toho dělat válku. Každému je jasné, že by mohla velmi lehce začít, ale neměla by vítěze. Jen poraženého, jímž by byla hra samotná," uvedl Fasel.

Vznikající Kontinentální ligy se s ohledem na konkurenci NHL Daly nebojí. "Nebereme ji jako hrozbu. Stále totiž věříme, že nejlepší hráči světa budou chtít i nadále hrát v NHL," řekl Daly. "Také si ale musíme uvědomit, že chtějí zavést nové postupy a založili ligu, jež se postupně může rozšiřovat i mimo Rusko. Jedná o velmi ambiciózní obchodní plán a vypadá to, že k němu mají i schopné vedení," ocenil Daly.

Reklama

Související témata: