Hlavní obsah

Hokejbalové MS bude podruhé v historii v Česku

PRAHA

Mezinárodní hokejbalová federace přidělila pořádání příštího mistrovství světa hokejbalistů České republice. Sedmidenního podniku se v Plzni od 13. do 20. června 2009 zúčastní čtyřiadvacet mužstev (16 mužských a 8 ženských). České družstvo bude chtít na druhém domácím turnaji podruhé v historii vybojovat zlato, které získalo zatím jen v Litoměřicích v roce 1998.

Článek

"Čekali jsme dlouhých jedenáct let a hokejbalová veřejnost je hladová," uvedl na pondělní tiskové konferenci v Praze předseda organizačního výboru turnaje Josef Kadaně. Účastníci mistrovství světa se představí na obou plochách plzeňského zimního stadiónu, jehož hlavní hala má po rekonstrukci oficiální kapacitu 8 211 diváků.

Samozřejmostí bude zázemí, které využívají i hokejisté extraligového Lasselsbergeru a upravená plocha odpovídající požadavkům mezinárodní hokejbalové. Pro turnaj žen bude postavena nová hala v plzeňské čtvrti Lochotín. „Po technické stránce bude splňovat všechna kritéria,“ ubezpečil Kadaně.

Týmy mužské části šampionátu budou rozděleny do dvou výkonnostních skupin po osmi. Každá skupina bude mít dvě podskupiny, silná osmička vytvoří skupiny A1 a A2, odkud dvojice nejlepších postoupí přímo do čtvrtfinále. Třetí a čtvrtá mužstva budou bojovat v prolínací baráži o místo ve čtvrtfinále s nejlepšími celky ze skupin B1 a B2.

Skupina A:
Česko, Kanada, Slovensko, Itálie, Portugalsko, Švýcarsko, Velká Británie, Pákistán, Indie
Skupina B:
USA, Německo, Rakousko, Bermudy, Kajmanské ostrovy, Řecko, Mexiko

„Všechno už běží, ať už jde o zajištění ubytování pro všechny účastníky nebo samotnou organizaci turnaje. Rozpočet na akci činí přibližně devět miliónů korun,“ prozradil Kadaně. „Cílem je dokázat zabavit všechny účastníky, aby měl hokejbal také své místo na slunci,“ přidal své přání.

Osm účastníků ženského turnaje bude rozděleno do dvou skupin po čtyřech, ve kterých budou týmy bojovat o výchozí pozice do čtvrtfinále. V něm pak nastoupí podle klasického turnajového systému vítěz jedné skupiny proti čtvrtému týmu skupiny druhé.

Účastníci turnaje žen:
Česko, Slovensko, Německo, Švýcarsko, Rakousko, Kanada, Rakousko, USA, Japonsko
Anketa Hokejbalista roku 2008
1.Michal TrčkaHBC KEB Kladno
2.Milan SýkoraHBC Habešovna Gladiators
3.Romáš RejtharHBC KEB Kladno
Anketa Rozhodčí roku
1. Petr Štípek a Milan Šoupa
2. Jiří Florian a David Merc
3. Tomáš Gareis a Vladimír Jahoda

Reklama

Související témata: