Hlavní obsah

Jágr kandiduje už na devátý triumf ve Zlaté hokejce

PRAHA

Rekordman Jaromír Jágr kandiduje už na devátý triumf v anketě Zlatá hokejka pro nejlepšího českého hokejistu sezony. Šestatřicetiletý hráč ruského Omsku, kam přišel v létě z New Yorku Rangers, nechybí mezi dnes zveřejněnou desítkou, z které vzejde nový vítěz. Slavnostní vyhlášení jubilejního 40. ročníku se uskuteční ve velkém sále karlovarského hotelu Thermal v sobotu od 20:00.

Foto: Sport.cz

Jaromír Jágr při tréninku Avangardu Omsk.

Článek

Jágr ovládl anketu v uplynulých třech letech, ale po polovině tohoto ročníku byl až na pátém místě a ztrácel 32 bodů na vedoucího Tomáše Plekance z Montrealu. V desítce jsou vedle nich také Jaroslav Bednář ze Slavie, Patrik Eliáš z New Jersey, Martin Erat z Nashvillu, Jiří Hudler z Detroitu, Tomáš Kaberle z Toronta, Václav Prospal, který hájil barvy Tampy Bay i Philadelphie, Petr Sýkora z Pittsburghu a Radim Vrbata z Phoenixu.

Pokud někdo z nich Jágra z trůnu sesadí, bude se radovat z vítězství ve Zlaté hokejce premiérově. Jágr se každopádně vyhlášení kvůli klubovým povinnostem nezúčastní. Do tuzemska přiletěl jen na pět dnů na zápasy Jágr Týmu a ve středu se vrací do Omsku, kde Avangard čeká od 22. do 26. srpna Memoriál Viktora Blinova. Chybět bude i letošní vítěz Stanley Cupu Hudler, který se vrátil po nedávných oslavách s trofejí zpět do zámoří a pokračuje v tréninku na novou sezonu.

"Pro účast Jardy Jágra jsme dělali maximum přes jeho agenta pro ruské země Jardu Zídka. Jednal s gubernátorem, ale mají v Omsku turnaj a Jarda bude jeho hlavní postava," řekl na tiskové konferenci v Praze Vladislav Hamrla, ředitel společnost Pro Hockey, která se stará o marketing svazu. "Jirku Hudlera neúčast mrzí, ale má naplánovaný kemp."

Ocenění předají předchozí výherci

Předávat ocenění budou bývalí vítězové ankety Jan Suchý, Jiří Holeček, Vincent Lukáč, Vladimír Martinec, Milan Nový a Bedřich Ščerban. "Oslovili jsem i ostatní, ale měli svůj jiný program," doplnil Hamrla. Vyhlášeni budou i tři nejlepší sledge hokejisté a nejlepší junior sezony.

Program načne v Karlových Varech už pátek golfový turnaj Nadace Ivana Hlinky. "Je registrováno devadesát hráčů a každý zaplatí pět tisíc korun. Naplní se opět konto, abychom mohli podporovat legendy nebo lidi, které potká tragédie," navázal Hamrla. V sobotu je na programu i tenisový turnaj. Následovat bude slavnostní vyhlášení, které od 20:00 vysílá přímým přenosem Česká televize.

Zlatá hokejka bude součástí oslav stého výročí českého hokeje, které vyvrcholí v listopadu. "Letos vychází akce zajímavě na čísla. Český hokej slaví sto let, Zlatá hokejka má 40. ročník, takže to všechno bude mít slavnostní nádech," prohlásil prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

V budoucnu se možná v Karlových Varech přesune vyhlašování z Thermalu do většího prostoru - na nový zimní stadion. "Pokud by se pokračovalo v Karlových Varech, v hale může být atmosféra pro několik tisíc lidí," dodal Hamrla.

Desítka kandidátů na zisk Zlaté hokejky (v abecedním pořadí)
Jaroslav Bednář (Slavia Praha), Patrik Eliáš (New Jersey Devils), Martin Erat (Nashville Predators), Jiří Hudler (Detroit Red Wings), Jaromír Jágr (New York Rangers), Tomáš Kaberle (Toronto Maple Leafs), Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens), Václav Prospal (Tampa Bay Lightning/Philadelphia Flyers), Petr Sýkora (Pittsburgh Penguins), Radim Vrbata (Phoenix Coyotes).
Konečné pořadí 40. ročníku Zlatá hokejka od 11. místa
11. Tomáš Vokoun (Florida) 86 bodů, 12. Pavel Patera (Kladno) 84, 13. Roman Turek (České Budějovice) 80, 14. Petr Ton (Sparta Praha) 79, 15. Aleš Hemský (Edmonton) 77, 16. Dominik Hašek (Detroit) 62, 17. Milan Michálek (San Jose) 61, 18. Václav Skuhravý (Karlovy Vary) 54, 19. Marek Židlický (Nashville) 47, 20.-21. Jiří Dopita (Znojmo), Jakub Klepiš (Slavia Praha) 34, 22. Jaroslav Balaštík (Zlín) 33, 23. Lukáš Mensator (Karlovy Vary) 29, 24. Robert Reichel (Litvínov) 27, 25. Jan Marek (Magnitogorsk) 23, 26. Petr Kumstát (Karlovy Vary) 21, 27. Aleš Kotalík (Buffalo) 20, 28. Viktor Hübl (České Budějovice) 19, 29.-30. Leoš Čermák (Liberec), František Lukeš (Litvínov) 17, 31. Michal Rozsíval (NY Rangers) 16, 32. Jiří Vykoukal (Sparta Praha) 14, 33. Zbyněk Irgl (Jaroslavl) 13, 34. Jan Bulis (Chimik Moskevská oblast) 12, 35.-36. Filip Kuba (Tampa Bay), Martin Procházka (Kladno) 11, 37.-39. Petr Čajánek (Kazaň), Roman Hamrlík (Montreal), Jan Peterek (Třinec) 8, 40.-42. Karel Rachůnek (New Jersey), Adam Svoboda (Slavia Praha), Petr Sýkora (Pardubice) 7, 43.-45. Tomáš Rolinek (Pardubice), Martin Straka (NY Rangers), Jakub Voráček (Halifax) 6, 46.-47. Tomáš Kůrka (České Budějovice), František Ptáček (Sparta Praha) 5, 48.-50. Peter Jánský (Litvínov), Jaroslav Špaček (Buffalo), Martin Vojtek (Třinec) 4, 51.-52. Pavel Brendl (Brynäs Gävle), Lukáš Zíb (Liberec) 3, 53.-57. Josef Beránek (Slavia Praha), Petr Čáslava (Čerepovec), Roman Červenka (Slavia Praha), Petr Franěk (Litvínov), Martin Prusek (Vítkovice) 2, 58.-65. Václav Benák (Plzeň), Milan Hnilička (Liberec/Ufa), Robert Lang (Chicago), Tomáš Micka (Slavia Praha), Jaroslav Modrý (Dallas/Philadelphia), Josef Řezníček (Karlovy Vary), Jiří Trvaj (Znojmo), David Výborný (Columbus) 1.
Pořadí první dvacítky v polovině ankety
1. Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens/NHL) 93 bodů, 2. Václav Prospal (Tampa Bay Lightning/NHL; Philadelphia Flyers/NHL) 89, 3. Radim Vrbata (Phoenix Coyotes/NHL) 78, 4. Pavel Patera (Geus Okna Kladno) 71, 5. Jaromír Jágr (New York Rangers/NHL), Petr Ton (Sparta Praha) oba 61, 7. Tomáš Kaberle (Toronto Maple Leafs/NHL) 55, 8. Roman Turek (Mountfield České Budějovice) 45, 9. Jiří Dopita (Znojemští orli), Dominik Hašek (Detroit Red Wings/NHL) 32, 11. Jaroslav Bednář (Slavia Praha) 30, 12. Jaroslav Balaštík (RI Okna Zlín) 28, 13. Martin Erat (Nashville Predators/NHL) 27, 14. Václav Skuhravý (Energie Karlovy Vary), Tomáš Vokoun (Florida Panthers/NHL) oba 26, 16. Aleš Hemský (Edmonton Oilers/NHL) 23, 17. Jan Marek (Magnitogorsk/Rus.) 19, 18. Robert Reichel (Litvínov) 18, 19. Michal Rozsíval (New York Rangers/NHL) 15, 20. František Lukeš (Litvínov), Petr Sýkora (Pittsburgh Penguins/NHL) oba 14.

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec