Hlavní obsah

Plekanec prý po nepovedeném MS nemohl myslet na výhru v anketě

KARLOVY VARY

Střední útočník Montrealu Tomáš Plekanec po polovině ankety o nejlepšího českého hokejistu ovládal hlasování, ale nakonec obsadil o 43 bodů za Jaromírem Jágrem druhé místo. Pětadvacetiletý kladenský odchovanec, který byl v první desítce Zlaté hokejky poprvé v kariéře, si umístění nesmírně cenil. Rekordmana Jágra totiž považuje jednoznačně za nejlepšího tuzemského hokejistu a sám prý kvůli nepodařenému mistrovství světa nemohl na vítězství v anketě pomýšlet.

Článek

"Rozhoduje play-off a mistrovství světa, to je důležitější než základní část. A mistrovství světa se nepovedlo týmu, ani mě osobně. Těžko jsem mohl čekat vítězství," řekl Plekanec novinářům. Na šampionát v Québeku přicestoval po vyřazení Canadiens v druhém kole play off a ani tři asistence ve čtyřech zápasech do vyřazení ve čtvrtfinále s Ruskem jej neuspokojily.

Šampionát byl však pro Plekance jedinou šmouhou na jinak výborné sezoně, kterou prožil s Montrealem. "Určitě hodnotím sezonu jako jednoznačně úspěšnou z mého i týmového pohledu. Já jsem dal 29 gólů a nějaké body. Hlavně jsme byli s Montrealem první ve Východní konferenci, takže to byl veliký úspěch. Nikdo to tam nečekal," hodnotil ročník centr, který si v 81 zápasech základní části připsal 69 bodů.

V play off ztroskotal Montreal na Philadelphii a Plekanec do té doby zaznamenal v 12 utkáních čtyři branky a pět asistencí. Vicemistr světa z roku 2006 z Rigy věří, že Canadiens půjdou v nadcházející sezoně ještě výkonnostně nahoru. "Máme velice dobrý a perspektivní tým, spoustu mladých kluků, kteří možná nejsou tak známí, ale hokejisti jsou to výborní. Doufám, že zkušenost z minulé sezony a play off nám pomůže a budeme lepší," prohlásil.

Mužstvo Canadiens se v létě téměř nezměnilo, navíc jej posílil útočník Alex Tanguay z Calgary. Plekanec je rád, že parta zůstala pohromadě. "Máme partu výbornou a to je jeden z hlavních faktorů, jestli sezona může být dobrá. Dělá to hodně a na to, jaký je v Montrealu tlak, tak nemáme žádné problémy," pochvaloval si.

Plekanec bude hrát i o novou smlouvu, protože současný kontrakt mu vyprší příští rok v létě. Příjem bude mít 1,8 milionu dolarů, a pokud naváže na dosavadní výkonnost, může si výrazně polepšit. "Chtělo by to tu poslední sezonu potvrdit. Zatím mám odehrané v prvním týmu tři roky a v každém jsem se zlepšoval bodově i herně. Snad to bude ještě lepší," přál si Plekanec, který by nerad v NHL měnil působiště. V Montrealu se mu po všech stránkách líbí. "Ve vyprodané hale pro 22 tisíc lidí je výborné hrát," dodal.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko