Hlavní obsah

Devítinásobný účastník hokejových MS i olympijských her se nakazil koronavirem

Minsk/Praha

„Je tady nějaký virus? Žádného jsem si nevšiml. Sport, zejména hokej, je nejlepší antivirová medicína. Protože u ledu virus nepřežije,“ vyprávěl v březnu běloruský prezident Alexandr Lukašenko, když jako vášnivý hokejista uspořádal navzdory pandemii koronaviru amatérský turnaj. 11. dubna proběhl další a zhruba týden poté se koronavirem nakazil jeden z jeho účastníků, bývalý běloruský hokejový reprezentant Dmitrij Meleško.

Foto: Profimedia.cz

Běloruský reprezentant Dmitrij Meleško se na MS 2013 snaží zastavit českého útočníka Tomáše Fleischmanna.

Článek

Dnes sedmatřicetiletý útočník, který startoval hned na devíti světových šampionátech elitní kategorie a v roce 2010 si zahrál i na zimních olympijských hrách ve Vancouveru, byl nejprve hospitalizován s podezřením na zápal plic, následně ale test potvrdil nákazu koronavirem.

„Vůbec netuším, kde jsem se nakazil. Cítím se normálně, stabilně. Beru to v klidu," prohlásil pro tribuna.com Meleško. Rodák z Minsku, jenž si zahrál ruskou Superligu za Ufu a Spartak Moskva a později KHL za Novosibirsk a Dinamo Minsk, se podle svých slov s Lukašenkem na turnaji před necelými dvěma týdny na ledě moc často nepotkával.

Běloruský prezident, přestože byl s Meleškem na turnaji, karanténu podstoupit nehodlá, stejně jako test na koronavirus. „Prezident nebyl a nebude v izolaci, karanténě atd.," vzkázala Lukašenkova tisková mluvčí Natalja Ejsmontová.

Server tribuna.com navíc v úterý informoval, že pandemie koronaviru postihla i hokejový celek Něman Grodno. Ten v uplynulé sezoně běloruské nejvyšší soutěže, která byla jako jediná v Evropě dohrána, došel až do semifinále play off.

Běloruská média uvádějí, že koronavirem se nakazili jeho brankář Viktor Mojsejenko a útočník Nikita Bastrykin, stejně jako finští hráči klubu Valtteri Hietanen, Joonas Hurri, Sami Jekunen a Timo Hiltunen, kteří měli pozitivní test 13. dubna po návratu domů do Helsinek. Dalších 17 pozitivních případů se pak objevilo v rezervním týmu a juniorce Grodna.

Bělorusko, které má přibližně 9,5 milionu obyvatel, mělo v úterý večer 6723 potvrzených případů nákazy, 55 pacientů zemřelo.

Reklama

Související témata: