Hlavní obsah

Legendární hokejista Modrý má pamětní desku

PRAHA

Pamětní deska Bohumila Modrého, legendárního hokejového brankáře třicátých a čtyřicátých let minulého století, byla slavnostně odhalena v pražském Hloubětíně. Významného aktu se zúčastnil také bývalý československý hokejový reprezentant a člen Konfederace politických věznů Gustav Bubník.

Článek

Bóža Modrý byl ve své době považován za nejlepšího hokejového brankáře Evropy. Od žáků hrál za populární klub LTC Praha. V letech 1947 a 1949 pomohl národnímu mužstvu k titulu mistrů světa. Na olympijských hrách ve Svatém Mořici v roce 1948 získal stříbro.

Díky svým výkonům dostal nabídku z Kanady. Vidina úspěchu za Atlantikem ho velmi lákala. Tehdejší ministr informací a osvěty mu však oznámil, že by svým působením v zámoří mohl ohrozit bezpečnost republiky. Modrý byl zklamán a odešel z reprezentace. Zanedlouho nato se stal obětí komunistického režimu...

V roce 1950 byl spolu s dalšími jedenácti spoluhráči zatčen. V politicky vykonstruovaném procesu byl odsouzen na 15 let vězení za špionáž a velezradu. Za mřížemi strávil pět let. Vystřídal Ruzyň, Bory a Pankrác. Pracoval také v uranových dolech bez jakékoliv ochrany proti radioaktivnímu záření. Na jaře 1955 byl propuštěn, života si ale moc neužil. Galeje v dolech udělaly své. Legendární brankář zemřel v necelých sedmačtyřiceti letech.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články