Hlavní obsah

V nominaci hokejistů Finska na Karjalu je i nováček Sailio

HELSINKY

S jedním nováčkem se představí na listopadovém domácím turnaji Karjala v Helsinkách hokejisté Finska. Od Jukky Jalonena, který v minulé sezóně působil u Suomi jako asistent a převzal post hlavního kouče po Kanaďanu Dougu Sheddenovi, dostal poprvé pozvánku do reprezentace útočník Jari Sailio z Hämeenlinny.

Článek

K hlavním osobnostem výběru patří dva navrátilci z NHL a držitelé dosud jediné zlaté medaile Finska z mistrovství světa v roce 1995 ze Stockholmu. Útočník Sami Kapanen se po třinácti letech v NHL vrátil do finské nejvyšší soutěže do KalPy Kuopio, obránce Petteri Nummelin po dvou letech v Minnesotě opět hájí barvy švýcarského Lugana.

Vedle Nummelina je v třiadvacetičlenné nominaci ještě dalších deset krajánků. Ve Švýcarsku působí také forvard Tommi Santala, jenž hájí barvy Klotenu. Hned osm hráčů hraje švédskou Elitserien. V mistrovském HV 71 nastupují beci Mikko Luoma, Pasi Puistola i útočník Jukka Voutilainen, za Timru hrají zadák Mikko Lehtonen a forvard Mika Pyörälä, za Frölundu ofenzivní duo Riku Hahl, Tomi Kallio a v Södertälje útočník Hannes Hyvönen. Forvard Esa Pirnes nastupuje v KHL za Atlant Mytišči. Z finské SM-Liigy má se čtyřmi hráči největší zastoupení lídr tabulky Jyväskylä.

Finové vstoupí do turnaje ve čtvrtek 6. listopadu proti České republice, o dva dny později změří síly s Ruskem a v neděli je čeká severské derby se Švédskem.

Nominace Finska:
Brankáři: Juuso Riksman (Jokerit Helsinky), Petri Vehanen (Lukko Rauma),
obránci: Olli Malmivaara, Jyrki Välivaara (oba Jyväskylä), Mikko Luoma, Pasi Puistola (oba HV 71/Švéd.), Jukka-Pekka Laamanen (Hämeenlinna), Mikko Jokela (Jokerit Helsinky), Mikko Lehtonen (Timra/Švéd.), Petteri Nummelin (Lugano/Švýc.),
útočníci: Juha-Pekka Hytönen, Jarkko Immonen (oba Jyväskylä), Riku Hahl, Tomi Kallio (oba Frölunda/Švéd.), Toni Koivisto (Kärpät Oulu), Jari Sailio (Hämeenlinna), Sami Kapanen (KalPa Kuopio), Lennart Petrell (IFK Helsinky), Hannes Hyvönen (Södertälje/Švéd.), Esa Pirnes (Atlant Mytišči/KHL), Tommi Santala (Kloten/Švý.), Mika Pyörälä (Timra/Švéd.), Jukka Voutilainen (HV 71/Švéd.).

Reklama

Související témata: