Hlavní obsah

Německý brankář Müller je nevyléčitelně nemocný

KOLÍN NAD RÝNEM

Německý hokejový gólman Robert Müller usiluje o návrat do branky, i když ví, že je nevyléčitelně nemocný. Osmadvacetiletý spoluhráč Kamila Piroše z Kolína nad Rýnem má zhoubný nádor na mozku, který se i po dvou operacích rychle zvětšuje.

Článek

Reprezentační brankář Müller má v hlavě takzvaný glioblastom, což je na čtyřstupňové škále nádor čtvrtého, nejtěžšího stupně. Většina pacientů při tomto onemocnění zemře podle agentury SID do jednoho roku, jen tři procenta přežijí více než pět let.

"Robert Müller už překonal průměrnou dobu, kterou lidé s tímto typem tumoru přežijí," řekl dnešnímu vydání časopisu Spiegel profesor Wolfgang Wick z univerzitní kliniky v Heidelbergu.

Doktoři našli tehdejší brankářské reprezentační jedničce nádor v listopadu roku 2006. Při následné operaci mu mohli odstranit jen část, protože jinak hrozilo poškození mozku. Müller poté absolvoval ozařování a chemoterapii a za tři měsíce se dočkal comebacku.

Müller denně trénuje

V minulé sezóně postoupil s Kolínem až do finále ligy a německou branku hájil i na mistrovství světa v Kanadě, kde například vychytal i nečekanou výhru nad Slovenskem. "Cítím se zase úplně v pořádku," řekl tehdy.

Při srpnové rutinní prohlídce v Heidelbergu ovšem lékaři objevili, že nádor v Müllerově hlavě roste a tím, že tlačí na cévy, způsobuje akutní ohrožení života. Ani při druhé operaci se nepodařilo doktorům tumor zcela odstranit. Od té doby je jasné, že otec dvou malých dětí už nikdy nebude zdráv.

Přesto chce Müller brzy zase stát mezi tyčemi a kvůli tomu zhruba od poloviny října denně trénuje na ledě. "Nebudu ho od návratu ke sportu odrazovat," uvedl profesor Wick o svém pacientovi.

Reklama