Hlavní obsah

Unikátní publikace připomíná 100 let českého hokeje

Jirka G. NovákSport.cz

Výjimečnou knihu lze v těchto dnech spatřit na pultech českých knihkupectví. U příležitosti výročí 100 let českého hokeje vyšla kniha, mapující nejdůležitější události v historii nejúspěšnějšího českého kolektivního sportu. Na celkem 350 stranách najdou čtenáři vše od úplných prvopočátků této hry v Čechách přes zlaté okamžiky na mistrovstvích světa či triumfu na olympijských hrách v Naganu.

Článek

Publikaci "100 let českého hokeje" napsali bývalý obránce a trenér československé reprezentace a poté i předseda hokejového svazu Karel Gut a dlouholetý historik a novinář Jaroslav Prchal. Její sepsání jim trvalo několik let a je to znát na důkladnosti jejího provedení.

Každé sezóně je věnována patřičná pozornost v textu podložená důkladnými statistikami domácí soutěže a mistrovství světa či hokejovému turnaji na zimních olympijských hrách. Ligovým mužstvům jsou věnovány i souhrnné profily a v celé knize je téměř 300 medailonků největších hokejových osobností.

Narozdíl od publikací vydaných ještě před rokem 1989 není vynechána ani nejsmutnější kapitola českého hokeje z roku 1950, kdy komunisté nechali osm mistrů světa uvrhnout do žaláře za vykonstruovanou velezradu. Knihu uzavírá statistická část, kde se lze dočíst o všech mezistátních zápasech reprezentace nebo nejlepších střelcích v národním týmu i v lize.

V úterý knihu na slavnostní prezentaci v pražském Paláci Luxor pokřtili Jiří Holík a Dominik Hašek za účasti dalších hokejových legend Vladimíra Martince, Jiřího Holečka, Františka Pospíšila a Josefa Augusty. Ti všichni knize popřáli, aby se dala číst i za padesát či sto let. "Se stejným potěšením, jako jsem se díval do vkladní knížky, budu se rád dívat i do téhle," rozesmál houf přítomných zájemců o knihu  Pospíšil.

Kniha "100 let českého hokeje" vyšla v nákladu 7 tisíc výtisků a její cena je 599 korun.

Reklama