Hlavní obsah

Postup do semifinále vybojovali Švédové po výhře nad Rusy 5:0

OTTAWA

Hokejisté Švédska se stali na mistrovství světa hráčů do 20 let v kanadské Ottawě prvními semifinalisty. K celkovému vítězství v základní skupině B jim pomohla dnešní výhra nad Ruskem 5:0. Do semifinále postupují přímo vítězové obou skupin, týmy na druhých a třetích příčkách spolu sehrají čtvrtfinále.

Článek

Skupinu B uzavře přímý duel Finska se Slovenskem o třetí místo. Proti jistě druhým Rusům nastoupí ve čtvrtfinále s velkou pravděpodobností český tým.

Mladí hokejisté Tří korunek ukázali proti Rusům svou velkou sílu a ambice, které jako obhájce stříbra z minulého šampionátu v České republice mají. O svém vysokém a přesvědčivém vítězství rozhodli již během první třetiny, v níž za dvanáct a půl minuty nastříleli čtyři branky.

Na začátku šesté minuty otevřel skóre Petersson a přesně v polovině prvního dějství zvýšil Hjalmarsson. Dvě využité přesilovky zásluhou Peterssonova druhého gólu v zápase a Backlunda z 18. minuty navýšily skóre až na 4:0 a vyhnaly z branky Alistratova, jehož nahradil Želobňjuk.

Ve druhé třetině už se Švédové nikam nehnali a v klidu kontrolovali své vedení i průběh zápasu, přičemž Rusům nedovolili korekci výsledku. Byli to v úvodu třetí dvacetiminutovky naopak sami Seveřané, kdo přidal další gól a bez sebemenších potíží tak dokráčeli k postupu mezi nejlepší čtyři týmy celého turnaje. Brankář Markström vychytal díky 31 zásahům čisté konto.

Skupina B:
Švédsko - Rusko 5:0 (4:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 6. Petersson (Tedenby), 10. Hjalmarsson (Andersson, Svensson-Pääjärvi), 17. Petersson (Backlund, Karlsson), 18. Backlund (Möller), 44. Johansson. Rozhodčí: Muylaert (Kan.), Reiber - Arm (oba Švýc.), Brown (USA). Vyloučení: 3:8. Využití: 2:0. Diváci: 9675.

Reklama