Hlavní obsah

Junioři Švédska a Kanady si po infarktových semifinále zahrají o titul

PRAHA

Po senzačním vyřazení USA ve čtvrtfinále se slovenským hokejistům do 20 let další podobný kousek už nepodařil. V semifinále mistrovství světa v kanadské Ottawě sice ještě dvanáct minut před koncem normální hrací doby vedli nad Švédskem 2:1, ale favorit duelu stihl skóre otočit ve svůj prospěch a vyhrát 5:3. Ve finále si Švédové zahrají proti domácí Kanadě, která rovněž ve vyrovnaném zápase zdolala Rusko 6:5 po samostatných nájezdech.

Článek

Slováci nezačali zápas dobře a během prvních deseti minut museli bránit tři oslabení za svou nedisciplinovanost. Všechna ale i za přispění opět skvělého výkonu brankáře Januse ustáli a první třetinu dokonce končili jako ti, kdo otevřeli skóre. Pouhé čtyři vteřiny před první sirénou se přesně trefil Mertel od modré čáry.

V polovině zápasu vyrovnal Backlund, ale Tatár dostal v 36. minutě Slovensko opět do vedení a to naši sousedé dlouho udržovali. Do konce zápasu zbývalo dvanáct minut, když v přesilovce Backlund vyrovnal a za necelé dvě minuty Švédové skóre otočili. Ullström si najel až před brankáře, Janus jeho pokus vyrazil a švédský forvard přes něj přepadl na led. Přesto ležíce na zemi ještě dokázal trefit svou hokejkou puk a prostrčit jej mezi Janusovým pravým betonem a tyčkou do branky.

Za další tři minuty přidal Hjalmarsson čtvrtý gól a na Slováky by už sázel málokdo. Přesto Tatár ještě čtyři minuty před koncem dokázal snížit na rozdíl jediné branky při slovenské power play. Druhé odvolání brankáře už ale slovenskému výběru nevyšlo a Moller upravil do prázdné branky na konečných 5:3.

Kanada nesložila zbraně a slaví postup

Ve finále se Švédové stejně jako před rokem utkají s Kanadou. Její zápas s Ruskem byl ještě dramatičtější než první semifinále. Sborná již oslavovala nečekaný postup do finále, když pouhých pět vteřin před vypršením základní hrací doby srovnal na 5:5 Kanaďan Jordan Eberle.

Stejný hráč pak byl rozhodl i samostatné nájezdy a poslal tak Javorové listy již poosmé za sebou do boje o zlatou medaili. V loňském roce porazila Kanada v Pardubicích ve finále Švédy 3:2 po prodloužení. Pokud by se jí stejný kousek povedl i letos, získali by již pátý titul za sebou, čímž by vyrovnali vlastní rekord z let 1993-97.

Hokejové MS do 20 let - semifinále:
Švédsko - Slovensko 5:3 (0:1, 1:1, 4:1)
Branky a nahrávky: 31. Bäcklund (Gustafsson, Karlsson), 48. Bäcklund (Karlsson), 49. Ullström (Tedenby, Ekbom), 52. Hjalmarsson (Tedenby), 59. Möller (Erixon, Karlsson) - 20. Mertel (Kytnár), 36. Tatár (Mertel), 56. Tatár (Mertel, Valach). Rozhodčí: Muylaert, Pellerin - Bechard, Losier (všichni Kan.). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:2. Diváci: 18 112.
Kanada - Rusko 6:5 po sam. nájezdech (2:2, 1:0, 2:3 - 0:0).
Branky a nahrávky: 3. Sonne (Kane, Della Rovere), 8. Cormier (Kane), 37. Eberle (Hodgson, Tavares), 46. Esposito (Sonne), 60. Eberle (Tavares), rozh. nájezd Eberle - 6. Gončarov (Dadonov, Pašnin), 8. Klopov (Kljukin), 41. Gračev (Filatov), 47. Andronov (Filatov, Gončarov), 58. Klopov. Rozhodčí: Laaksonen, Levonen (oba Fin.) - Kalivoda (ČR), Novák (SR). Vyloučení: 5:9, navíc Černov (Rus.) do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 19 327.
O udržení:
Finsko - Kazachstán 7:1 (3:0, 2:1, 2:0).
Branky a nahrávky: 1. Niemi (Hartikainen), 7. Rask (Hartikainen), 17. Sallinen (Hartikainen, Rask), 28. Roppo (Sallinen, Järvinen), 40. Hartikainen (Sallinen, Nättinen), 45. Rajala (Granlund, Melart), 55. Hartikainen (Rask, Jyrkkio) - 22. Savenkov (Kaznačejev). Rozhodčí: Kulakov (Rus.), Ritchie - Brown (oba USA), Michel (Rus.). Vyloučení: 2:12. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 9180.

Reklama

Související témata: