Hlavní obsah

Mikeš: Zařazení juniorky do první ligy by českému hokeji prospělo

OTTAWA

Hokejisté Slovenska se stali nejpříjemnějším překvapením letošního světového šampionátu do 20 let, na němž obsadili čtvrté místo. Svěřenci trenéra Štefana Mikeše dokázali přejít přes celek Spojených států ve čtvrtfinále, v němž naopak Češi neuspěli. Podle Mikeše za tímto úspěchem stojí projekt účasti slovenské dvacítky v tamní nejvyšší soutěži a něco podobného by podle něj prospělo i Česku.

Článek

"My zaostáváme v individuálních činnostech, ve zručnosti, v bruslení. Musíme se zlepšit ve strategické disciplíně, taktice," zdůvodnil Mikeš záměry tohoto projektu v rozhovoru se spolupracovníkem ČTK v Ottawě.

A právě účast slovenské dvacítky v nejvyšší soutěži podle něj pomáhá tyto neduhy odstranit. "Hráči z juniorské ligy jsou lídři, ale mají volnost a nejsou tak svázáni taktikou. Přitom je potřeba, aby si zvykali na určitý herní systém, na týmovou práci. Je třeba je integrovat do vrcholového hokeje, protože přechod z juniorů do seniorů je nejnáročnější," řekl Mikeš.

Na Slovensku řeší podobný problém jako v Česku. Mladí hráči nedostávají potřebný prostor v seniorských soutěžích, hlavně v extralize. "Tito kluci hrají ve čtvrtých řadách, to je trošku postavené na hlavu, protože tím jim šanci nedávají," soudí kouč slovenské dvacítky.

Projekt spuštěn po pronikavém neúspěchu

Posledním impulzem, který projekt juniorského týmu v extralize spustil, byl výsledek reprezentace v roce 2007, kdy se jen shodou okolností zachránila v elitní skupině MSJ. "Projekt byl připravený dlouho, na svazu věděli, že hokej dvacítek upadá. V roce 2007 bylo potřeba projekt ihned spustit. A vloni jsme se zachránili s přehledem, letos jsme hráli semifinále. Dostat se z krize mládežnického hokeje nejde za rok, podívejte se, Švédům to trvalo sedm let, ale kde nyní jsou," poukázal Mikeš na severský tým, který dvakrát za sebou získal stříbrné medaile.

Podle něj by spuštění podobného projektu mohlo pomoci i českému juniorskému hokeji. "Zaznamenal jsem některé negativní hlasy proti tomu. U nás to bylo podobné, ale vyzkoušeli jsme to a úspěch se dostavil," uvedl Mikeš. Souhlasil i s názorem, že pro Česko by bylo reálnější uvažovat o nasazení juniorského týmu do druhé nejvyšší soutěže, tedy do první ligy.

Projekt by podle něj ocenili i sami hráči. "Jsem přesvědčený, že hráči, kteří nemají pevné místo v extraligových týmech, těm juniorka nedává nic, protože tam by jen stagnovali. Odsud by vycházeli jako připravení hráči naskočit do extraligy. Vyřešilo by to i odcházení hráčů do zámoří, kde to může někomu pomoci, ale jiným ne. Chátrají a přestávají hrát český hokej," poznamenal Mikeš.

Od debaklů k vyrovnaným zápasům

Slovenská dvacítka je podle něj v extralize také čím dál více konkurenceschopná. "Minulý rok jsme dostávali příděly, postupně jsme se zlepšovali. Letos jsme se dostali zase o kus dál. Průměrný výsledek máme 2:4, což nejsou nějaké debakly. Podařilo se nám pár zápasů vyhrát," připomněl Mikeš výhry nad Kežmarkem, Nitrou a Žilinou.

Hráči do dvaceti let hrají za organizaci HK Orange 20, od svazu mají podle trenéra Mikeše plat zhruba 8500 českých korun. Pokud si slovenská dvacítka stáhne některého hráče z klubu pod smlouvu, tak se mu kontrakt automaticky natáhne o dobu působení ve dvacítce. Podle něj tato legislativní úprava zajišťuje, že nikdo netratí. "Naopak na tom kluby vydělají, že my jim pošleme vyhraného hokejistu," uvedl.

To se podle něj ukáže i nyní po světovém šampionátu. "Starší hráče z ročníku 1989 teď budeme zařazovat do klubů a ty je chtějí hned použít, protože zvládli přechod z juniorů mezi muže. My tímto systémem chceme usnadnit hráčům tento přechod a zajistit reprezentaci do dvaceti let, aby neměla problém s udržením se v elitní kategorii. Zatím se výsledky dostavují, na komplexnější vyhodnocení je třeba ještě více času," dodal trenér slovenské reprezentace do dvaceti let.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko