Hlavní obsah

Hašek přijal nabídku vést komisi Síně slávy ČSLH

PRAHA

Bývalý úspěšný brankář Dominik Hašek se po loňském ukončení aktivní kariéry vrací do hokejového dění. Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) na svém čtvrtečním jednání nabídl hrdinovi olympijských her v Naganu, aby byl předsedou komise Síně slávy ČSLH, a Hašek se rozhodl nabídku přijmout.

Článek

"Určitě ji přijmu. Ještě jsem nedostal žádné podrobnosti, co to bude obnášet, ale na práci se těším a jsem na ni připravený," řekl v pátek Hašek v rozhovoru s ČTK.

Slavný gólman patřil mezi hlavní kritiky výběru prvních 41 členů Síně slávy v rámci oslav 100 let českého hokeje, které proběhly 4. listopadu. Následně vyjádřil zájem podílet se na stanovení pravidel pro její další činnost a zástupci svazu se jej rozhodli oslovit.

Hašek už dříve naznačil, že by chtěl vytvořit přibližně desetičlennou komisi, která by určila pravidla, na jejichž základě se bude Síň slávy rozšiřovat a celkově fungovat. Komise, která bude mít vůči ČSLH poradní statut, by měla vzniknout v příštích dnech. "Teď začneme vše dávat dohromady a do čtrnácti dnů bychom se měli sejít a začít pracovat," uvedl Hašek.

Hašek počítá s maximálním počtem patnácti lidí

Komise však nakonec bude početnější. Své zástupce do ní jmenuje i hokejový svaz. "To není problém. Celkově by nás mělo být maximálně patnáct," řekl dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru.

Kompletní složení komise plánuje Hašek oznámit přibližně do dvou týdnů. "Budou tam novináři, bývalí hokejisté, ale i lidé z širokého spektra. Chci, aby tam byla jedna dvě ženy, mladší člověk, aby všichni řekli svůj názor. Historie je věc národa, a proto si myslím, že by bylo špatné, aby o tom rozhodovali jen hokejoví experti. Tak k tomu přistupuju," vysvětlil Hašek.

Jedním z členů komise bude i Karel Gut

Již nyní je jisté, že v komisi budou bývalý svazový předseda Karel Gut, bývalé hokejisty bude zastupovat i Oldřich Machač, novináře Robert Záruba, Václav Jáchim a fotografy Jiří Koliš. Historiky pak například profesor Kolář z Karlovy univerzity. "Chci, aby tam byli lidi z Moravy a menších měst. Ne jen z Prahy. Jedná se o výjimečný projekt, proto to chci tak mít," uvedl Hašek.

Síň slávy byla vytvořena při příležitosti loňského stého výročí českého hokeje. Podmínky a pravidla jejího dalšího rozšiřování by měly být známé až za několik měsíců. "Teď se o tom začneme bavit. Budeme vše dávat na papír a diskutovat o tom. Celý proces, který určí, jak bude Síň slávy fungovat, jak se bude rozšiřovat, jak by do ní měli být hráči navrhováni a přijímáni, bude trvat měsíce," řekl Hašek.

Slavný pardubický odchovanec se zapojením do práce na dalším fungování Síně slávy po necelém roce vrací zpět do hokejového dění. Tomuto faktu však velkou vážnost nepřikládá. "Beru to tak, že je to projekt, který mě strašně nadchnul, když jsem o něm poprvé slyšel. Takové věci mě vždy bavily. Rád jsem si o nich četl a v Severní Americe je i navštěvoval. Neberu to jako vstup do hokejového dění. Teď se mu chci věnovat a co bude za půl roku, se uvidí," dodal Hašek.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko