Hlavní obsah

V Hannoveru, Rize a Oslu začíná kvalifikace hokejistů na OH

Nejpozději v neděli bude známo kompletní složení turnaje hokejistů na olympijských hrách ve Vancouveru v roce 2010. Vítězové turnajů v Hannoveru, Rize a Oslu zaplní tři volná místa a doplní devítku zemí, které se kvalifikovaly přímo díky postavení v žebříčku Mezinárodní hokejové federace. Svého čtvrtého soupeře v základní skupině B poznají i čeští hokejisté. K Rusku a Slovensku přibude druhý nejlépe umístěný tým na žebříčku ze tří postupujících.

Článek

V Hannoveru budou hrát Němci, kteří chyběli na olympiádě naposledy v roce 1948 ve Svatém Mořici, s nováčkem elitní skupiny mistrovství světa Rakouskem a účastníky divize I Slovinskem a Japonskem. V německé nominaci je i český rodák obránce Martin Ančička z Norimberku. Kouč Uwe Krupp nominoval také útočníka Travise Jamese Mulocka z týmu lídra druhé nejvyšší soutěže Tölzer Löwen.

Rakušanům pomůže forvard Michael Grabner z farmy Vancouveru. Ve slovinské širší nominaci byl útočník Rok Pajič, který působí v Česku v prvoligovém Vrchlabí, ale do konečného výběru se nedostal. Němci jsou z týmů bojujících o olympiádu na žebříčku IIHF nejvýše a v případě postupu se zařadí do skupiny C ke Švédsku, Finsku a Bělorusku.

Lotyši budou doma v Rize útočit na třetí start pod pěti kruhy za sebou proti Maďarsku, které bude hrát nově na světovém šampionátu mezi elitou, a prvodivizním Itálii a Ukrajině. Mohou využít dvě ofenzivní posily z AHL - Janise Spruktse z farmy Floridy a Martinše Karsumse ze záložního týmu Bostonu. V nominaci nechyběli ani obránci Janis Andersons z Třince a Jekabs Redlihs z Plzně.

Ve skupině G v Oslu je největší koncentrace účastníků elitní kategorie MS, kterými jsou Norové, Dánové a Francouzi. Norové sice už startovali na olympiádě šestkrát, ale naposledy doma v Lillehammeru v roce 1994. Dánové na první účast čekají. Francouzi se představili na olympiádě desetkrát, v roce 2006 v Turíně chyběli, ale předtím byli na OH pětkrát za sebou.

Problémy má účastník turínských her Kazachstán, který v současné době hraje divizi I. Reprezentovat v kvalifikaci v Oslu nechtějí brankáři Vitalij Jeremejev z Dynama Moskva, Sergej Ogurešnikov z Togliatti, obránci Alexej Troščinskij z Nižného Novgorodu, Alexej Koledajev, Jevgenij Blochin a útočník Dmitrij Dudarev z Novokuzněcku.

Kvalifikační skupiny:
Skupina E (Hannover - Německo):
Německo (10. na žebříčku IIHF), Slovinsko (15.), Rakousko (16.), Japonsko (22.).
Skupina F (Riga - Lotyšsko):
Lotyšsko (11.), Itálie (14.), Ukrajina (17.), Maďarsko (20.).
Skupina G (Oslo - Norsko):
Norsko (12.), Dánsko (13.), Francie (18.), Kazachstán (19.).
Přehled skupin na ZOH ve Vancouveru (16.- 28. února 2010):
Skupina A: Kanada, USA, Švýcarsko, kvalifikant 3.
Skupina B: Rusko, Česká republika, Slovensko, kvalifikant 2.
Skupina C: Švédsko, Finsko, Bělorusko, kvalifikant 1.

Reklama