Hlavní obsah

Švédské hry vyhráli po vítězství 4:0 nad Finskem domácí hokejisté

STOCKHOLM

Vítězem Švédských hokejových her se stalo domácí mužstvo. Na závěr třetího turnaje Euro Hockey Tour porazili Švédové ve Stockholmu v severském derby Finsko 4:0. V přímém souboji o prvenství, na které dnes mohli při tříbodové výhře v základní hrací době dosáhnout i Finové, byl do poloviny zápasu bezbrankový stav. Díky čtyřem vstřeleným gólům a čistému kontu brankáře Johana Holmqvista nakonec slavilo Švédsko jubilejní desáté vítězství z 19 odehraných ročníků.

Článek

Domácí si hned v úvodu vynutili přes půl minuty dlouhou přesilovku pět na tři, gólově zužitkovat ji však nedokázali. Naopak po skončení prvního z trestů se do brejku dostal Voutilainen, ale v koncovce minul Holmqvistovu branku. Na začátku osmé minuty si zahráli v početní výhodě také Finové, ale Kapanen v největší šanci netrefil kotouč, jež mohl poslat do odkryté branky.

Ve 27. minutě mohl otevřít skóre Weinhandl po spolupráci s Martenssonem, Tarkki však odolal bez úhony. Diváky čekající na první branku dostala chvilku nato do varu bitka a na ledě se o něco více přiostřilo. Krátce po skončení první poloviny hrací doby zamířil na trestnou lavici Laine a v následné přesilovce propálil Magnus Johansson od modré čáry Tarkkiho. Oba týmy posléze nevyužily ještě další přesilovky.

Velký krok k turnajovému vítězství udělal výběr Tre Kronor na začátku 42. minuty, kdy Martensson za přispění hostující obrany dostal puk za Tarkkiho záda a zvýšil na 2:0. Finové nerezignovali, vzápětí mohl snížit tečí Pyörälä, Holmqvist však skvěle zasáhl. Finský nápor se domácí lavička rozhodla zastavit v končící 55. minutě i za cenu oddechového času.

Krátce po zahájení hry hráli Švédové v šesti a k time outu sáhli i Finové, kteří v tu chvíli potřebovali k vítězství v celém turnaji tři branky. Následovala hra bez brankáře, velký tlak Suomi, ale necelé dvě minuty před koncem přidal třetí švédský gól Omark, na který mu asistoval brankář Holmqvist. Skóre uzavřel po samostatné akci Widing, Finsko se přes střeleckou převahu v poměru 37:26 gólu nedočkalo.

Švédsko - Finsko 4:0 (0:0, 1:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 32. Magnus Johansson (Martensson), 42. Martensson (Omark, Weinhandl), 59. Omark (Holmqvist), 59. Widing. Rozhodčí: Jeřábek, Homola (oba ČR) - Lyth, Ulriksson (oba Švéd.). Vyloučení: 10:10. Využití: 1:0.
Švédsko: Holmqvist - Magnus Johansson, Ragnarsson, Timander, Hedman, Akerman, K. Jönsson, Jonsson - Weinhandl, Martensson, Omark - Nordgren, Wallin, Berglund - Widing, Davidsson, Thörnberg - Nilson, Andersson, Harju. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.
Finsko: Tarkki - Lehtonen, Niinimaa, Niskala, Seikola, Jokela, Jaakola, Malmivaara - Hentunen, N. Kapanen, Pyörälä - Voutilainen, Hahl, Laine - Koivisto, Santala, Haataja - Kuusela, Komarov, Anttila. Trenér: Jukka Jalonen.
Konečná tabulka LG Hockey Games:
1. Švédsko3300014:79
2. Rusko3110114:115
3. Finsko310119:124
4. Česko3000310:170

Reklama

Související témata: