Hlavní obsah

Bývalý hokejový obránce Suchý bude uveden do Síně slávy IIHF

CURYCH

Bývalý obránce Jan Suchý bude v květnu při mistrovství světa ve Švýcarsku uveden do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace. Dostane se mezi vyvolené jako dvacátý Čech, v hráčské kategorii bude šestnáctým zástupcem z tuzemska. Oceněni budou také slavný ruský bek Alexej Kasatonov a slovinský útočník Rudi Hiti.

Článek

V kategorii zakladatelů se dostane do Síně slávy Američan Walter L. Bush junior a mezi rozhodčími Laszlo Schell z Maďarska. Cenu za přínos mezinárodnímu hokeji převezme Harald Griebel z Německa. Letošní slavnostní ceremoniál je v Bernu naplánován na 5. května. Síň slávy IIHF byla založena v roce 1997 a v současné době má 155 členů z dvaadvaceti zemí.

Čtyřiašedesátiletý Suchý patřil v 60. a 70. letech k nejlepším bekům na světě. Tehdejší Československo reprezentoval ve 160 zápasech, hrál na osmi mistrovstvích světa, přičemž v roce 1968 se hrálo v rámci olympijských her v Grenoblu, kde získalo Československo stříbro. Jako první v Evropě začal Suchý blokovat střely soupeřů, vynikal i v ofenzivě a mnozí mu říkali evropský Bobby Orr. V letech 1969 a 1971 byl vyhlášen nejlepším obráncem mistrovství světa.

Sedm mistrovských titulů

V dresu Jihlavy získal Suchý sedm mistrovských titulů. Rodák z Havlíčkova Brodu v domácí nejvyšší soutěži odehrál 562 utkání a vstřelil 162 gólů. Dalších 44 branek si připsal v reprezentaci. Na konci kariéry působil ve WAT Stadlau Vídeň, ESV Kaufbeuren, EV Landsberg a UECC Mödling Vídeň. V letech 1984 až 1994 trénoval Havlíčkův Brod.

Devětačtyřicetiletý Kasatonov je čtvrtým členem slavné sovětské pětky, který bude do Síně slávy zařazen. Připojí se k defenzivnímu partnerovi Vjačeslavu Fetisovovi a útočníkům Sergeji Makarovovi a Igoru Larionovi. Nedostalo se dosud na Vladimira Krutova. Kasatonov získal pět zlatých medailí na mistrovství světa, má na kontě i dva triumfy na olympijských hrách - v roce 1984 v Sarajevu a v roce 1988 v Calgary, vyhrál i Kanadský pohár v roce 1981.

Dvaašedesátiletý Hiti zastupuje slabší hokejové země. Přestože za Jugoslávii hrál většinou divizi B světových šampionátů, upoutal pozornost Chicaga. Blackhawks jej v roce 1970 pozvali na tréninkový kemp, ale v prvním zápase si zlomil čelist a další šanci už v zámoří nedostal. Na mezinárodní scéně startoval na sedmnácti MS a dvou olympiádách.

Reklama