Hlavní obsah

Drsně do Stloukala: Zoufalství, trenér nemá být parodií na nemožného fotra

Praha

Tohle není správná cesta, tvrdí odborník. Sportovní psycholog Michal Šafář s velkými výhradami přijímá hojně diskutovanou motivační řeč trenéra Martina Stloukala v kabině hokejových dorostenců Techniky Brno.

Audionahrávka trenéra Martina Stloukala z Techniky BrnoVideo: archiv

 
Článek
Fotogalerie

Svými vyjádřeními se dostává do kontrastu se zástupy těch, kteří koučův výstup neberou třeba jen jako vtipnou estrádu, ale považují jej za správný přístup k mladým sportovcům. „Já bych se za normálních okolností zasmál a dál to nekomentoval, ale jelikož to tady (na sítích) s nadšením (‚konečně někdo řekl pravdu‘) sdílejí někteří mí bývalí studenti, tak... ...mám pocit pedagogického selhání,“ vysvětluje Šafář, proč se zapojuje do debaty.

Stloukalova řeč plná vulgarit, a jak sám kouč říká i nadsázky, je v hokejovém světě brána jako přijatelná, vhodná, nepohoršující. Řešit ji sice chce hokejový svaz, klub se k ní po vyčkávání staví pozitivně. Až na těch pár sprostých slov...

„Sem tam nějaké to ‚píč...ání‘ v kabině nikoho nezabije,“ připouští i Šafář, odborník, který má v profesním životopisu spolupráci s tenistkou Petrou Kvitovou či českou plaveckou reprezentací.

Výhrady sepsal na Facebooku. „Pokud máš přirozený trenérský respekt, nepotřebuješ takhle borce fénovat (teda alespoň ne moc často),“ zahajuje svůj projev.

Coby osoba, pro niž je sportovní psychologie povoláním, soudí, že trenérova řeč nebyla vhodná s ohledem na věk příjemců. „Trenér má být v tomto věku vzor, ‚převozník přes pubertu‘ – ne parodie na vlastního nemožného fotra,“ soudí.

Výhrady má nejen k formě, ale i obsahu. Nedomnívá se, že by trenér měl pravdu ohledně vlivu přípravy na zdraví hráčů. „Když trénuješ moc (nebo blbě), tak řve okostice už u žáků,“ připomíná Stloukalovy narážky na vyjádření hráčů, že mají zdravotní problémy.

Za nevhodné považuje i formy postihu, o kterých před hráči Stloukal hovoří. „Trénink za trest je motivační zoufalství,“ tvrdí psycholog.

S rezervou bere Stloukalovy výroky ohledně stravovacích zásad pro sportovce, ale do konkrétních záležitostí se v tomto směru nepouští. „To pseudovýživové poradenství nekomentuji, na to jsou jiní šarlatáni.“

V pořádku podle Šafáře není ani to, že se věc z kabiny dostala na veřejnost. Nahrávku podle všeho vynesl některý z hráčů. Stloukalovi to zase až tolik nevadí. Za výroky si stojí, byť se ozvali i četní kritici.

„Jasně. I dobrý trenér může mít svoje dny,“ uzavírá psycholog souhrn svých názorů.

Reklama

  Třinec - Pardubice zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko