Hlavní obsah

Trenér Toronta Wilson bude koučovat USA na OH ve Vancouveru

COLORADO SPRINGS

Kouč Toronta Ron Wilson byl jmenován trenérem hokejistů Spojených států amerických pro olympijské hry ve Vancouveru, které se uskuteční příští rok v únoru. Úspěšný třiapadesátiletý kanadský rodák, který má americké občanství, povede USA i na letošním mistrovství světa ve Švýcarsku, které se hraje od 24. dubna do 10. května v Klotenu a Bernu. Spekulace minulých dnů o jeho účasti na obou akcích dnes oficiálně potvrdilo vedení amerického hokeje.

Článek

"Není tajemstvím, že Ron Wilson je jedním z nejlepších trenérů tohoto sportu. Jsme rádi, že náš realizační tým bude veden Ronem v Bernu a Vancouveru," řekl generální manažer amerického týmu Brian Burke, který ve stejné pozici působí nad Wilsonem v Torontu. Nově jmenovaný kouč dovedl USA už v roce 1996 k triumfu na Světovém poháru, naposledy stál na lavičce USA na stejné akci v roce 2004.

V NHL se Wilson může pochlubit druhým největším počtem vítězných zápasů mezi aktivními trenéry. Ve 1170 zápasech na lavičce Anaheimu, Washingtonu, San Jose a Toronta prožil 550 výher. Po svém loňském příchodu do Toronta ale neukončil čekání Maple Leafs na účast v play off. "Je pro mě ocenění dostat příležitost trénovat náš olympijským tým ve Vancouveru a také mužstvo na mistrovství světa," řekl Wilson.

USA trénoval i na OH v roce 1998 v Naganu, kde Američané vypadli ve čtvrtfinále s Českou republikou při její cestě za zlatem. O dva roky dříve ve Vídni na mistrovství světa získal bronz, když v semifinále ztroskotal také na později zlatém českém týmu. Jeho vůbec první velkou akci v roli hlavního kouče USA byl světový šampionát v roce 1994.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec