Hlavní obsah

Do Síně slávy budou uvedeni Holík, Kobranov, Pouzar, Vaněk a Baťa

PRAHA

Hokejová Síň slávy bude mít pět nových členů. V rámci Galavečera ledního hokeje a předávání cen Hokejista sezóny 17. dubna v Liberci se novými členy stanou bývalí útočníci Jaroslav Holík, Jaroslav Pouzar, František Vaněk a Vladimír Kobranov. V kategorii rozhodčích se ocenění dočká Rudolf Baťa. Návrh komise ve čtvrtek schválil Výkonný výbor ČSLH.

Článek

Bývalý forvard Dukly Jihlava Jaroslav Holík je účastníkem sedmi světových šampionátů, v roce 1972 slavil zlato. V reprezentaci odehrál 142 utkání a vstřelil 57 branek. V lize nastoupil k 603 zápasům (18 sezón) a připsal si 261 branek. Sedmkrát vyhrál s Jihlavou titul mistra republiky. Po skončení aktivní kariéry působil Holík jako trenér v Jihlavy, Pardubic, Havlíčkova Brodu. V letech 1999-03 vedl reprezentaci do 20 let, v roce 2001 a 2002 získal dva tituly mistrů světa.

Jaroslav Pouzar má na svém kontě titul mistra světa z let 1976 a 1977, v reprezentaci odehrál 189 zápasů a zaznamenal 73 branek. Hráč Českých Budějovic působil také v NHL, kde hrál vedle Wayna Gretzkého či Jarri Kurriho v Edmontonu, třikrát získal Stanley Cup (1983, 1984, 1987). Sedmaapadestátiletý bývalý funkcionář překonal zákeřnou leukémii a znovu se zapojil do činnosti českobudějovického klubu.

Nejstarším z pětice oceněných bude bývalý rozhodčí a funkcionář Rudolf Baťa. Jednaosmdesátiletý rodák ze Zlína soudcoval mimojiné také Sérii století mezi profesionálním výběrem NHL a reprezentanty SSSR v roce 1972. Ve své době byl jedním z nejlepších rozhodčích v Evropě. Aktivní činnost ukončil v roce 1977 a od července 1978 se stal vedoucím sekretářem fotbalového svazu, kde působí v různých funkcích do současnosti.

Síň slávy, která vznikla loni v listopadu, bude nyní čítat 46 osobností stoleté historie českého hokeje.

Reklama