Hlavní obsah

Hokejisté Slovenska mají v nominaci na MS čtyři posily z NHL

Čtyři posily z NHL mají hokejisté Slovenska v pětadvacetičlenné nominaci na mistrovství světa ve Švýcarsku. V obraně může trenér Ján Filc počítat s Andrejem Sekerou z Buffala a Borisem Valábikem z Atlanty, útok posílí Michal Handzuš z Los Angeles a Peter Ölvecký z Minnesoty.

Článek

Kádr je plný krajánků - sedm hráčů působilo v této sezóně v Kontinentální lize, šest v české extralize, čtyři ve Švédsku a vítěz Stanleyova poháru z roku 2003 s New Jersey Jiří Bicek ve švýcarském Bielu. Z české soutěže jsou ve výběru gólman Ján Lašák z Pardubic, obránci Ivan Švarný z Litvínova, René Vydarený z Českých Budějovic, Peter Smrek z Plzně a útočníci Milan Bartovič z Liberce s Jurajem Štefankou z Vítkovic.

Filc, který dovedl Slováky v roce 2002 v Göteborgu k titulu, má v kádru sedm tehdejších mistrů světa. Vedle Lašáka, Smreka a Handzuše jsou to i gólman Rastislav Staňa s útočníky Ladislavem Nagym z Čerepovce, Ľuboš Bartečko z Luley a Rastislav Pavlikovský z Novosibirsku. Centra Jozefa Stümpela z Barysu Astana připravily o šampionát problémy s nohou. Bohaté zkušenosti z NHL má také Nagy, stejně jako Branko Radivojevič ze Spartaku Moskva či Marcel Hossa z Dinama Riga.

Trenér Filc oznámil nominaci po návratu týmu z přípravných zápasů v Lotyšsku. Z hokejistů, kteří tam nastoupili, se do konečného výběru nevešli Tomáš Starosta z ruského Nižněkamsku, který je mezi zadáky prvním náhradníkem, Kristián Kudroč ze švédského Södertälje a útočník Roman Kukumberg ze Slovanu Bratislava.

V pozici náhradníka je i osmnáctiletý forvard Tomáš Tatár. Otazník totiž vidí nad útočníkem Štefanem Ružičkou ze Spartaku Moskva, který se podrobí v pondělí vyšetření ramena. Pokud by na šampionát nemohl, nahradil by jej právě talent ze Zvolenu, který na přelomu kalendářního roku zářil na mistrovství světa hráčů do dvaceti let v Ottawě.

V týmu jsou jen tři zástupci slovenské extraligy - brankář Imrich Petrík z Banské Bystrice a útočníci Michal Macho z Martina a Juraj Mikúš ze Skalice. Žádného zástupce nemají mistrovské Košice. Útočník Rudolf Huna měl údajně zdravotní potíže se zády, v širším hledáčku byl i Stanislav Gron.

Slovenský tým se sejde opět v pondělí a na srazu se připojí nově Sekera, Valábik, Bicek i Handzuš. Ölvecký se k týmu připojí až v úterý přímo ve Švýcarsku. Do šampionátu vstoupí Slováci v pátek 24. dubna v Klotenu proti Maďarsku, o dva dny později je v základní skupině A čeká Bělorusko a v úterý 28. dubna změří síly s Kanadou.

Nominace Slovenska na mistrovství světa ve Švýcarsku (24. dubna -10. května):
Brankáři: Rastislav Staňa (Čerepovec/KHL), Ján Lašák (Pardubice/ČR), Imrich Petrík (Banská Bystrica)
obránci: Ivan Baranka (Spartak Moskva/KHL), Jaroslav Obšut (Lulea/Švéd.), Ivan Švarný (Litvínov/ČR), René Vydarený (České Budějovice/ČR), Peter Smrek (Plzeň/ČR), Dominik Graňák (Färjestad/Švéd.), Andrej Sekera (Buffalo/NHL), Boris Valábik (Atlanta/NHL)
útočníci: Branko Radivojevič, Štefan Ružička (oba Spartak Moskva/KHL), Michal Macho (Martin), Juraj Mikúš (Skalica), Milan Bartovič (Liberec/ČR), Marcel Hossa (Dinamo Riga/KHL), Ladislav Nagy (Čerepovec/KHL), Rastislav Pavlikovský (Novosibirsk/KHL), Juraj Štefanka (Vítkovice/ČR), Ľubomír Bartečko (Lulea/Švéd.), Tomáš Surový (Linköping/Švéd.), Jiří Bicek (Biel/Švýc.), Peter Ölvecký (Minnesota/NHL), Michal Handzuš (Los Angeles/NHL)
Trenér: Ján Filc. Asistenti: František Hossa, Ľubomír Pokovič a Rudolf Jurčenko

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice