Hlavní obsah

Neuvirth získal s Hershey Calder Cup a byl nejužitečnějším hráčem

WINNIPEG

Brankář Michal Neuvirth slaví s Hershey triumf v Calder Cupu a navíc získal jako první český hráč v historii Jack A. Butterfield Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off nižší zámořské AHL. Bears vyhráli v šestém finálovém utkání na ledě Manitoby ve Winnipegu 4:1 a ovládli sérii 4:2 na zápasy. Tým z pennsylvánského Hershey tak získal v AHL rekordní desátý titul, poté co se dosud dělil o prvenství s Clevelandem

Článek

Jednadvacetiletý Neuvirth v bojích o Calder Cup ovládl statistiky brankářů se šestnácti výhrami a čtyřmi čistými konty. S průměrem 1,92 obdržené branky na zápas byl třetí a s úspěšností zákroků 93,2 procenta čtvrtý. Při udílení Jack A. Butterfield Trophy dostal přednost i před spoluhráčem Alexandrem Girouxem, který s 28 body za 15 branek a 13 asistencí z 22 zápasů vévodil produktivitě. Giroux vyhrál kanadské bodování už v základní části a byl v ní také vyhlášen nejužitečnějším hráčem.

Neuvirth je celkově devatenáctým českým vítězem Calder Cupu. Poprvé se radoval v roce 1993 útočník Vladimír Vůjtek s Cape Breton Oilers, o dva roky později vyhrál Jaroslav Modrý s Albany River Rats. V roce 1996 triumfoval Václav Varaďa s Rochesterem Americans, následující rok Josef Marha s Hershey Bears. V letech 2000 a 2002 měl český hokej ve vítězných týmem po třech zástupcích. Nejdříve se podíleli na cestě Hartfordu Wolf Packs za Calder Cupem Milan Hnilička, Tomáš Klouček a Pavel Brendl, poté slavili s Chicagem Wolves Libor Ustrnul, Zdeněk Blatný a Kamil Piroš.

Následně v roce 2003 zvítězil Houston Aeros s Ladislavem Benýškem a Zbyňkem Michálkem, v dalším roce uspěl Libor Pivko s Milwaukee Admirals. Před třemi roky přibyli mezi jména vítězů při devátém triumf Hershey Jakub Čutta, Tomáš Fleischmann a Jakub Klepiš. Loni slavili s celkem Chichago Wolves Ondřej Pavelec a Karel Pilař.

Reklama