Hlavní obsah

Národní tým si na úvod MS v hokejbale poradil hladce se Švýcarskem

PLZEŇ

V úvodním zápase mistrovství světa v hokejbale neměl český tým mnoho práce a Švýcarsko zdolal v Plzni hladce 5:0. Hosté nebyli pro svěřence trenéra Leoše Raka konkurence a gólmana Petra Šulana ohrožovali jen výjimečně. Dvěma brankami se blýsknul kapitán mužstva Petr Novák, jenž otevřel skóre zápasu a gólový příděl také završil.

Foto: Tomáš Lörincz

Čeští hokejbalisté se radují z branky do sítě Švýcarska

Článek

Ve druhé minutě poprvé a na dlouhou dobu naposledy ohrozili českou branku střelou z mezikružÍ Švýcaři, ale pokus Raphaela Melligera mířil nad. V zápětí si český výběr vytvořil závar před svatyní Švýcarů, jenže ani Miroslav Růžička ani Michal Trčka gólmana hostů z bezprostřední blízkosti nepřekvapili. Další příležitost ke skórování přišla v přesilové hře v sedmé minutě, avšak Tomáš Rejthar nadvakrát gólmana Jérome Webera nepropálil. V další početní výhodě se již národní mužstvo mohlo radovat, střelu Petra Nováka od modré neudržel Weber ve výstroji a míček propadl až za brankovou čáru.

První vyloučení na straně domácích přišlo ve třetí minutě druhé patnáctiminutovky, ale byl to paradoxně český tým, který mohl zvýšit skóre. Z rohu kluziště se až před Webera dostal Kejř, jenže míček dostatečně nezvedl a ten skončil ve výstroji brankáře. Švýcaři se dostávali do útočného pásma sporadicky, český tým tak svůj tlak přetavil ve druhou branku ve 24. minutě. Před brankovištěm se nejlépe zorientoval Milan Sýkora a poslal míček přesně do pravého rohu. V poslední minutě druhé části mohl národní tým znovu zvýšit, když běželi na osamoceného gólmana Jan Pospíšil s Janem Bacovským, ale Weber vychytal českou dvojice famózním zákrokem.

Do třetího dějství vstoupili domácí bleskově a po patnácti sekundách svítilo po gólu Bacovského na tabuli skóre 3:0. Ani v závěrečné části se obraz hry nezměnil a hokejbalisté ze země helvétského kříže gólmana Šulana téměř neprověřili. Švýcarský muž v masce odolával další brance do 40. minuty, kdy se prosadil svým důrazem v brankovišti Kejř. Uběhla přesně minuta a Weber lovil míček ze sítě znovu, tentokrát se prosadil svou druhou brankou v utkání kapitán Novák a symbolicky utkání zakončil.

"Na úvod mistrovství nás čekal velmi těžký zápas, soupeř výborně dobře bránil a rozhodla až třetí branky, kdy jsme se uvolnili," řekl po zápase trenér českého týmu Leoš Rak. Přestože Švýcaři nastupovali v plné síle, nepředvedli téměř nic. "Na začátku nás negativně ovlivnily tři oslabení, bohužel ani v dalším průběhu zápasu jsme si nevytvořili žádné šance," přiznal kouč Švýcarů Pico Sébastian. "Domácím skládám poklonu, protože jsou velmi silní," uznal hostující lodivod.

Česká republika - Švýcarsko 5:0 (1:0, 1:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 14. Novák (Trčka, Sýkora), 24. Sýkora (Pospíšil, Střeska), 31. Pacovský (Kubeš, Novák), 40. Kejř (Lendl, Topolánek), 41. Novák (Topolánek). Rozhodčí: Jamnic (Rak.), Mintz (Kan.). Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. Diváci: 3894.
Česká republika: Šulan - J. Pospíšil, Střeska, Rejthar, Dědič, Hodovník, M. Výborný, M. Kadaně, M. Růžička - Trčka, M. Sýkora, Tyburec, L. Topolánek, P. Novák, Bacovský, Kubeš, Kypet, Švancar, Kejř, M. Lendl, Oliverius.
Švýcarsko: Weber - Sidler, Bossard, Faina, Fuchs, Hedinger, Hefti, Muchagato, Ramseier, Rindlisbacher - Aegerter, Beiersdörfer, Duc, S. Meier, Melliger, Métroz, Reber, Röthlisberger, Ruppen, Sonderegger, Stucki, Wittwer.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko