Hlavní obsah

Po stadiónu proudily mexické vlny, čeští hokejbalisté si užívali

PLZEŇ

Se stoprocentní úspěšností završili čeští hokejbalisté základní skupinu MS v Plzni, když v úterý zdolali Slovensko 2:0 a postoupili do čtvrtfinále. Tentokrát domácí čekali na branku až do třetí části, znovu skóre otevřel kapitán mužstva Petr Novák. "Museli jsme dřít až do konce, odehráli jsme velmi těžký zápas, který nás určitě povzbudí," řekl Novák.

Foto: Tomáš Lörincz

Čeští hokejbalisté se radují z branky do sítě Švýcarska

Článek

„Ukázalo se, že hokejbalová špička se vyrovnává, takhle vydřené vítězství je cennější, než porazit například Velkou Británii 2:0,“ těšilo kapitána Nováka, jenž má na svém kontě pět kanadských bodů za čtyři góly a jednu asistenci. „Byl bych šťastný, i kdyby dalo pět ostatních hráčů branku a já žádný. Vím, že my to tam padá, ale doufám, že se rozstřílejí i jiní, protože na finále nestačí, aby dával góly jeden hráč,“ uvědomoval si po utkání Novák.

"Atmosféra byla neskutečná, je odměnou hrát před plzeňským publikem," liboval si Novák. "Rozhodně to může být svazující, ale postupně si zvykáme," usmíval se. "Atmosféru jsem si začal užívat až po druhém gólu, do té doby jsme se soustředili jen na hřiště," přiznal Novák.

Pokud chtěl český tým pomýšlet na první místo ve skupině, nemohl si v úterý dovolit prohrát. A cíl splnil. „Celou první třetinu na nás byla vidět nervozita a svázanost,“ všiml si trenér českého výběru Loeš Rak. „Klíčové bylo ubráněné oslabení 3 na 5,“ vzpomněl Rak na 23. a 24. minutu, kdy bylo před brankářem Šulanem hodně dusno. „Potom jsme se znovu dostali do hry a zaslouženě vyhráli,“ radoval se kouč reprezentace.

Šulan vychytal druhou nulu v řadě

„Nulu hodnotit nebudu, i když je to pěkný pocit, ale kluci mně hodně pomohli, když padali a blokovali střely,“ vyzdvihl výkon obrany nejlepší hráč zápasu gólman Petr Šulan, který tak udržel čisté konto i ve svém druhém zápase na šampionátu. „Turnaj však začíná ve čtvrtek, kdy se bude rozhodovat o úspěšných a neúspěšných,“ vzhlíží trenér Rak čtvrteční vyřazovací boje, kde jeho svěřence čeká vítěz utkání středeční kvalifikace mezi Bermudami a Velkou Británií.

Mexické vlny a ozdoba hokejbalu

Trenér Slovenska Roman Török byl i přes porážku spokojen. „V únoru jsme v přípravném zápase prohráli 3:9, dokázali jsme během čtyř měsíců hráče motivovat, abychom hráli důstojnou úlohu,“ uvedl slovenský kouč. „Utkání bylo ozdobou světového hokejbalu včetně skvělé atmosféry,“ pochválil hostující trenér plzeňské publikum, které v závěru rozproudilo po stadiónu mexické vlny.

"Celou dobu jsme si dávali pozor na kapitána Nováka, ale přesto rozhodl jeho gól,“ litoval Török gólu šestadvacetiletého forvarda z poloviny 33. minuty. „Přestože jsme prohráli, jednalo se o jeden z nejlepších zápasů za mých sedm osm let u reprezentace proti českému týmu,“ vyzdvihl duel Török.

Reklama

Související témata: