Hlavní obsah

Hokejový brankář Neuvirth zažívá nejlepší okamžiky kariéry

Nejšťastnější okamžiky své hokejové kariéry momentálně prožívá český brankář Michal Neuvirth. Fantastickými výkony v dresu Hershey Bears minulý víkend výrazně přispěl k vítězství v nižší zámořské soutěži AHL a zisku Calder Cupu, navíc byl oceněn trofejí pro nejužitečnějšího hráče play-off. "Ani nemohu uvěřit, co se to všechno stalo. Je to zatím to nejlepší v mé kariéře," prohlásil Neuvirth.

Foto: Paul Chaplin, The Patriot-News

Michal Neuvirth s trofejí pro nejužitečnějšího hráče play-off AHL

Článek

Neuvirth v bojích o Calder Cup ovládl statistiky brankářů se šestnácti výhrami a čtyřmi čistými konty. Navíc si držel fantastický průměr 1,92 obdržené branky na zápas, poprávu mu byla udělena Jack A. Butterfield Trophy pro nejlepšího hráče play-off. "Předváděl neuvěřitelné zákroky. Nebýt jeho, tak jsme skončili už v prvním kole," pěl na českého gólmana slova chvály spoluhráč Chris Bourque.

Neuvirtha ostatně vynášejí do nebes i místní média v americké Pennsylvánii a připomínají i jeho brankářské začátky po vzoru svého otce. "Nechtěl, abych se postavil do brány. Věděl totiž, jak je těžké být brankářem a že šanci hrát má pak vždy jen jeden z týmu. Ale já u toho vytrval," vzpomínal Neuvirth.

Poprvé si do branky stoupl v šesti letech a brzy se jeho talent začal projevovat naplno. I po odchodu do zámoří se prosadil do juniorské reprezentace a zahrál si minulý rok i na mistrovství světa v Pardubicích. Po dvou sezónách v ontarijské lize se před posledním ročníkem přesunul do Spojených států a začal nejprve v ECHL, poté se přesunul do AHL a dočkal se i prvních startů ve slavné NHL.

Sebedůvěra z NHL

Když se Washingtonu Capitals, kteří Neuvirtha před třemi lety draftovali, zranil náhradník Simeon Varlamov, povolali českého gólmana a ten si ve třech zápasech připsal dvě vítězství. "Každý den se mi věnoval kouč brankářů Dave Prior a i samotné působení v NHL mi dodalo hodně sebedůvěry," byl Neuvirth vděčný za šanci.

Sezónu ale rodák z Ústí nad Labem dokončil v Hershey, kde se v play-off vypjal k velkým výkonům. I jeho zásluhou tým poznal hořkost porážky jen v šesti zápasech a finále AHL s Manitobou vyhrál 4:2 na zápasy. A na konci ještě dostal trofej pro nejlepšího hráče vyřazovacíh zápasů.

"Vyhrát tuhle trofej, to je naprosto úžasné," řekl 21letý Neuvirth, jenž se ve středu hodlá vracet domů do České republiky. "Teď si ještě zcela užívám oslavy s klukama z týmu, ale trofej přivezu ukázat domů," slibuje.

Reklama

Související témata: