Hlavní obsah

Po infartktovém obratu hokejbalisté zdolali Slovensko a jsou ve finále MS

PLZEŇ

O dvě branky prohrávali čeští hokejbalisté v semifinále mistrovství světa v Plzni se Slovenskem, ale to je nezastavilo v postupu do finále. Národní tým srovnal v závěrečné třetině skóre na 4:4 a ve 48. minutě v prodloužení rozhodl dělovkou z dálky Tomáš Rejthar. V sobotním finále se Česká republika utká s Indií, která porazila USA 5:4.

Foto: Zdeněk Vaiz

Radost českých hokejbalistů, budou hrát ve finále MS.

Článek

Pro český tým nezačala bitva o finále dobře, když od 3. minuta prohrával. Zpoza branky dostal přesnou nahrávku na hranici Šulanova brankoviště Dušan Danko, jenž se z první trefil přesně k pravé tyčce. Česká republika poprvé na turnaji musela dotahovat náskok soupeře. V polovině 7. minuty mohlo být vyrovnáno, ale to by nesměl slovenský gólman Petrík zasáhnout proti samostatnému nájezdu Jana Pospíšila skvěle lapačkou. I další velkou příležitost ve 13. minutě z bezprostřední blízkosti slovenský strážce svatyně zlikvidoval, a tak šlo do šaten Slovensko s nejtěsnějším vedením.

O přestávce si domácí vše vyříkali a výsledkem bylo vyrovnání na začátku 17. minuty. Kejř vyslal do samostatného úniku Martina Výborného, který rozhýbal Petríka a poslal míček mezi jeho betony. Soupeř odpověděl bleskově, v přesilové hře se parádně trefil přesně do levého horního rohu Peter Toth. Český tým se však nenechal zaskočit, vedení Slovenska trvalo jen 17 sekund, Michal Oliverius po výborném pasu Hodovníka před brankoviště zakončil do prázdné klece.

Výborné přesilovky a střely z dálky

Slovensku však vycházely výborně přesilovky, faul Kadaněho potrestal střelou k levé tyčce Tibor Kapánek. Ve 26. minutě vytáhl Petrík další fantastický zákrok, když skokem vyrazil míček z hole Výborného padající do branky. Famózní počínání v početních výhodách a střelba z dálky znamenaly dvougólové vedení Slovenska. Na začátku poslední minuty druhé třetiny se napřáhl z levého mezikruží Jan Románek a míček skončil v síti.

Do třetí patnáctiminutovky tak výběr trenéra Leoše Raka vstupoval s dvougólovým mankem a Filipem Šindelářem v brance. Domácí však vstoupili do třetí části fantasticky a po 33 sekundách oplatil Pospíšil Slovensku stejnou mincí, od modré čáry propálil Petríka přesně k pravé tyčce. Již po několikáté zachránil svůj tým Petrík ve 37. minutě, lapačkou vytěsnil slovenský gólman střelu Oliveriuse do poloprázdné klece. 4058 diváků se vyrovnání nakonec dočkalo, na začátku 40. minuty propálil Petríka zkušený Jan Bacovský. Výhru mohl strhnout na stranu domácích Kejř, ale v pádu nezamířil po vyběhnutí zpoza branky přesně, a tak přišlo na řadu prodloužení.

V nastaveném čase zkoušel překvapit slovenského brankáře kapitán Novák, ale jeho vyjetí zpoza branky si Petrík pohlídal. Na prudkou dělovku Tomáše Rejthara ve 48. minutě však již slovenský strážce svatyně nestačil.

O historicky druhý titul po jedenácti letech budou hrát svěřenci trenéra Leoše Raka v sobotu od 17:00 s Indií, která zdolala Spojené státy americké 5:4.

Česká republika - Slovensko 5:4 po prodloužení (0:1, 2:3, 2:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 17. M. Výborný (Lendl, Šulan), 20. Oliverius (Hodovník, Dědič), 31. Pospíšil (Příhoda), 40. Bacovský (Novák), 48. Rejthar - 3. Danko (Polák), 20. Toth (Danko), 23. Kapánek (Giba), 30. Románek (Hrivnak, Giba).  Rozhodčí: Jamnic (Rak.), Mintz (Kan.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:3. Diváci: 4058.
Česká republika: Šulan (31. Šindelář) - Pospíšil, Střeska, Rejthar, Kadaně, Hodovník, M. Výborný, Příhoda, Dědič, M. Růžička - Trčka, M. Sýkora, Tyburec, Topolánek, P. Novák, Bacovský, Kubeš, Kypet, Kejř, Lendl, Oliverius. Trenér: L. Rak.
Slovensko: Petrík - Giba, Minarík, Kapánek, Filip, Danko, Haring, Blahut, Varga, Kanich, Slovák, Hrivnák, Pobeha, Cvik, Lajčiak, Tóth, Rimský, Románek, Polák, Ladiver, Svitava. Trenér: R. Török.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec