Hlavní obsah

Rekonstrukce ZS v Bratislavě probíhá podle plánu, na MS má být připraven

PRAHA/BRATISLAVA

Dva měsíce prací má za sebou rekonstrukce zimního stadionu Ondreje Nepely v Bratislavě, kde se má za necelé dva roky uskutečnit mistrovství světa v ledním hokeji. Podle představitelů města i stavební společnosti probíhá zatím vše podle plánu, dokonce jsou prý práce v mírném časovém předstihu.

Foto: Jan Koller, ČTK

Současná podoba zimního stadionu Ondreje Nepely v Bratislavě

Článek

S rekonstrukcí takřka 70tiletého stadionu se začalo 1. května a postupně bylo demontováno mobilní zařízení, odstraňovaly se sedačky či manitnely. Poté bylo z chladících zařízeních odčerpáno 9000 kilogramů čpavku a demontována střešní konstrukce a ocelové nosníky.

"Brzy začneme s vlastní výstavbou a věřím, že za příznivých okolností můžeme stavbu dokončit v předstihu," je optimistický primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský. "V nejbližších třech měsících bude pokračovat bourání železobetonové konstrukce, zapustí se piloty, budou se usazovat kotvíví prvky a v září by se mohlo začít se zastřešením objektu," dodal pro slovenskou agenturu SITA generální ředitel společnosti Ingsteel Anton Bezák, jehož firma má stavbu na starosti.

Za rekonstrukci přes 60 miliónů eur

Celkové náklady na rekonstrukci by měly dosahovat 62,875 miliónů eur, z toho ze státních prostředků půjde 40,575 miliónů eur. Původně se pro hokejový šampionát v roce 2011 plánovalo vybudovat nový stadion, ale po průtazích přišel primátor Ďurkovský s návrhem rekonstrukce. Kromě Bratislavy se MS uskuteční také v Košicích, kde vyrostla nová hala před třemi roky.

Hlavní práce na stadionu Ondreje Nepely by měly být dokončeny do konce listopadu 2010, úplné dokončení stavby má být hotovo do konce února 2011. Hokejový šampionát by měl na Slovensku odstartovat 30. dubna 2011. Dosavadní kapacita haly byla 8 350 míst, zvednout by se měla na 13 500 míst. Slovan Bratislava, který zde normálně hraje své domácí zápasy, se bude muset dva následující roky spokojit s malou halou Vladimira Dzurilly, kam se vejde jen 3 500 diváků.

První ledová plocha na místě současného bratislavského stadionu byla otevřena 14. prosince 1940 a v letech 1948 a 1949 byla kolem postavena betonová tribuna pro 11 tisíc míst ke stání. V roce 1958 byla před ME v krasobruslení plocha zastřešena a přidalo se čtyři tisíce míst k sezení. Další velká rekonstrukce proběhla v letech 1990 až 1992, kdy se změnil interiér haly a šatny, zrušil se sektor pro stání a stadion dostal novou ocelovou střechu.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec