Hlavní obsah

Janeckého exhibice hvězd v Pardubicích podpořila Markvartice

PARDUBICE

Osobnosti českého i světového hokeje stejně jako loni ukázaly své umění na benefičním utkání Otakara Janeckého v pardubické ČEZ Aréně. Výběr někdejšího miláčka pardubického publika po loňské těsné výhře po nájezdech tentokrát uhrál závěrečným finišem remízu 7:7 a smír byl letos povolen, takže nastavení se nekonalo.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Na benefiční utkání Otakara Janeckého do pardubické hokejové ČEZ Arény přijela hokejová elita - legendy z Ruska, Finska, Švédska, Slovenska a z České republiky. Na snímku zleva Jens Öhling a Vjačeslav Fetisov, vpravo Sergej Makarov.

Článek

Příznivci zaplnili desetitisícovou halu asi z jedné pětiny a přispěli tak na obnovu tělocvičny základní školy obce Markvartice. Vesnici postižené povodněmi putoval celý výtěžek ze vstupného, které bylo jednotné za sto korun.

Zatímco před rokem se představili především Finové a mezi nimi například finská legenda Jari Kurri, někdejší spoluhráč Wayna Gretzkého, letos ze slavných hráčů historie přilákali organizátoři především Rusy a Švédy. Nechyběli dva členové slavné pětky z dob kralování Sovětského svazu v 80. letech - obránce Vjačeslav Fetisov a útočník Sergej Makarov.

Silné ruské představení doplnili v Janeckého celku Alexandr Jakušev, Andrej Kovalenko, Ilja Bjakin, Alexandr a Vladimir Golikovští, Alexandr Medvěděv, do branky se postavil Fin Pasi Nurminen. V All Star týmu se vytvořila švédská formace Robert Nordmark, Willy Lindström - Jens Öhling, Anders Carlsson a Jörgen Pettersson, na lavičce koučovali Curt Linström s Dickem Carlssonem. Na druhé straně se postavil jako kouč Dominik Hašek, který po čtvrtečním startu na ledě Vrchlabí bude při svém comebacku do extraligových Pardubic předvádět své umění doma fanouškům v pondělním utkání proti Slavii.

Z aktivních českých hokejistů se představili například z NHL Michal Rozsíval, Marek Židlický, Zbyněk Michálek, Aleš Kotalík, Martin Erat, Petr Průcha, současné osobnosti české extraligy Robert Reichel, Jiří Šlégr nebo Petr Ton. Ze Slovenska přicestoval letošní držitel Norrisovy trofeje pro nejlepšího obránce NHL Zdeno Chára, který v pátek v Košicích převzal ocenění pro nejlepšího slovenského hokejistu sezony Zlatý puk.

O první branku se postaral Pucher

"Byl jsem velice rád, že jsem si mohl zahrát s takovými legendami, jako jsou Fetisov a Makarov. Je to obrovská čest, pro hokej udělali strašně moc," řekl 206 centimetrů vysoký zadák Bostonu, který poctivou prací vyrostl ve hvězdu NHL.

O první branku se postaral až v osmé minutě Pucher, a přestože do úniku nezvykle na útočné modré čáře najetý Fetisov po Makarovově vybídnutí vyrovnal, o krok vpřed byl celou exhibici All Star tým. Čtyřbrankové manko na úvod závěrečné části zmírnil dvěma góly šéf akce Janecký a exhibice vítěze na ledě nakonec neměla. Napodruhé se prosadil ve velké šanci "žolík" Janeckého souboru, malý Michail Bjakin. "My jsme si ho celou dobu šetřili a nasadili jsme ho na konec, když už byli trošku utahaní," smál se Janecký. Kotalíkova trefa pak 34 vteřin před koncem dokonala smír.

I po druhém ročníku benefice, která začala pro hráče už od pátku programem v Praze i v Pardubicích, byl Janecký spokojený. "Myslím si, že všem hráčům se to líbilo," řekl po utkání novinářům Janecký. Teď se těší na relaxování, protože organizace celé akce prý byla hodně náročná. "Přivést ruské hráče jako Fetisova, Kovalenka nebo Medvěděva je velice těžké. Až když to bylo ve čtvrtek potvrzené, mohl jsem to pustit ven. Den předtím jsem nespal."

K pravidelnosti benefice má i zvláštní motivaci

Za rok by chtěl charitativní zápas oživit opět dalšími jmény světového hokeje. "Těch, které bych chtěl, je strašně moc. Na příští rok se pokusíme sem dotáhnout nějakou kanadskou lajnu. Uděláme takový mix, ale nechci víc prozrazovat," prohlásil Janecký.

K pravidelnosti své benefice má prý i zvláštní motivaci. "Musím říct, že není jednoduché to organizovat, hlavně tady v Pardubicích, kde mi někteří lidi hází klacky. Ale asi právě proto mě to motivuje, abych to dělal každý rok lepší a lepší. Abych dokázal, že to nedělám já sám proti nim, ale pro hokej. Přivést takové hvězdy, aby viděli mladí lidé, kam se to může dotáhnout. To je jeden ze smyslů, dalšími jsou samozřejmě charita a fanoušci," dodal Janecký.

V přestávkách mezi třetinami bavili diváky v miniutkání fotbalové osobnosti Pavel Kuka, Horst Siegl, Václav Němeček, Jiří Novotný nebo Jaroslav Šilhavý s herci a zpěváky.

Hvězdy Otakara Janeckého - All Stars 7:7 (1:2, 2:5, 4:0)
Branky: 42. a 47. O. Janecký, 12. Fetisov, 27. Průcha, 29. A. Golikov, 58. M. Bjakin, 60. Kotalík - 8. Pucher, 19. Nordmark, 24. Šlégr, 24. R. Erat, 35. Tlustý, 36. Koma, 38. Chára.
Hvězdy Otakara Janeckého: Bárta (31. Nurminen) - Fetisov, I. Bjakin, O. Janecký, Blomqvist, Židlický, Rozsíval, Čáslava - Makarov, Medvěděv, Kovalenko - Jakušev, A. Golikov, V. Golikov - Ton, Z. Nedvěd, Kotalík - O. Janecký ml., Czerlinski, Průcha - od 50. navíc M. Bjakin. Trenér: Hašek.
All Stars: Bříza (31. Salfický) - Nordmark, Lindström, Koma, Pukalovič, Chára, Šlégr, Z. Michálek, Mečiar - Öhling, A. Carlsson, Pettersson - Tlustý, Pucher, Vršanský - R. Erat, Reichel, M. Erat - D. Pospíšil. Trenéři: Lundmark a D. Carlsson.

Reklama

Související témata: